مركز خدمات بالینی ، مراقبتی و آموزشی در منزل پارسیان مهرپرور تحت نظارت مستقیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

  • info@mehrparvar.com
  • 021-44442410
طهارت سالمندان|مرکز پارسیان مهرپرور

دستشویی بردن سالمندان : وسیله کمکی برای دستشویی سالمندان + توالت فرنگی سالمندان

دستشویی بردن سالمندان به کمک روش‌های مختلف

دستشویی رفتن برای سالمندان ممکن است به دلیل کاهش عملکرد جسمی، افزایش بیماری‌های مزمن و کاهش توانایی حرکتی دشوار شود. با این حال، وسایل کمکی مانند توالت فرنگی و وسایل کمکی برای دستشویی می‌توانند کمک کننده باشند. در اثر کهولت سن یا بعضى عوارض جسمى، انجام طهارت برای افراد دشوار می‌شود و نیاز به کمک دارند. مراقبت و نگهداری از سالمندان و یا بیماران در داخل خانه نیازمند انجام اقداماتی در زمینه مناسب سازی و ایمن سازی محیط خانه برای استفاده آسان تر و ایمن تر از وسایل و امکانات در این راستا می‌باشد. در این مقاله از سایت مرکز مهرپرور به نحوه استفاده از توالت فرنگی مخصوص سالمندان و دیگر روش‌های دستشویی بردن سالمندان، بیماران و معلولان می‌پردازیم.

در ادامه به موارد زیر می‌پردازیم:

  1. دستشویی بردن سالمندان: 3 نکته استفاده از توالت فرنگی مخصوص سالمندان
  2. کمک به دستشویی بردن سالمندان
  3. توالت فرنگی کنار تخت بیمار
  4. وسیله کمکی برای دستشویی سالمندان

دستشویی بردن سالمندان : ۳ نکته استفاده از توالت فرنگی مخصوص سالمندان

در صورت امکان برای سالمندان ، سرویس بهداشتی منزل را به توالت فرنگی ثابت با ارتفاع مناسب تجهیز کنید. اگر به دلیل هزینه‌های بالا و یا استیجاری بودن منزل امکان استفاده از توالت فرنگی ثابت محیا نمی‌باشد شما می‌توانید از انواع صندلی‌های توالت فرنگی سیار متناسب به وضعیت سالمند یا بیمار و یا اندازه سرویس بهداشتی منزل استفاده کنید . جهت جلوگیری از حرکت صندلی توالت و استقرار ایمن تر از انها از انواع صندلی‌های توالت با قابلیت نصب بر روی زمین و یا بر روی دیوار استفاده کنید.

۱- استفاده از ارتفاع دهنده توالت فرنگی

شاید شما در منزل خود از توالت فرنگی و یا از صندلی توالت فرنگی استفاده می‌کنید ولی ارتفاع آن بنا به بیماری که از آن رنج می‌برید و یا وضعیت جسمانی شما کوتاه باشد. برای رفع این مشکل از انواع ارتفاع دهنده‌های توالت فرنگی اعم از دسته دار ، بدون دسته و مدل‌های نرم و سخت در دستشویی بردن سالمندان استفاده کنید.

این ابزار برای افراد زیر مناسب است :

  • اشخاصی که شکستگی در ناحیه زانو و یا پاها دارند.
  • افرادی که مفصل زانوی خود را عمل کرده اند و نمی‌توانند زانوی خود را خم کنند.
  • افرادی که دارای قد بلندی می‌باشند و به زانوهای آنها در هنگام استفاده از توالت فشار مضاعفی وارد می‌شود.

۲- استفاده از نرم کننده‌های نشیمنگاه توالت فرنگی

  • افرادی که با سخت و سرد بودن قسمت نشیمنگاه صندلی مشکل دارند.
  • دستشویی بردن سالمندانی که به هر دلیلی ناحیه لگن خود را تحت عمل جراحی قرار داده اند.
  • استفاده از بالشتک‌های نرم کننده قسمت نشیمنگاه نرم توالت فرنگی برای افراد زیر توصیه می‌شود.
  • شخص سالمند و یا بیمار که در اثر کهولت سن و یا بیماری، کاهش وزن داشته اند و ناحیه لگن و نشیمنگاه آنان بسیار ضعیف و استخوانی است.

دستشویی بردن سالمندان | مرکزپارسیان مهرپرور

پرستار سالمند در منزل از مجموعه خدماتی است که می‌تواند در منزل شما اتفاق بیفتد. شرکت پارسیان مهرپرور با سابقه ترین شرکت خدمات پرستاری در منزل می‌باشد.

۳- استفاده از نوار شبرنگ برای توالت فرنگی سالمندان

  • در این شرایط شخص سالمند و یا بیمار ، صندلی توالت را بهتر می‌بیند
  • جهت تمایز بیشتر توالت فرنگی می‌توانید از نوار‌های شبرنگ نیز استفاده کنید.
  •  تفاوت رنگی صندلی توالت فرنگی با رنگ زمین ، دیوار و دیگر وسایل توصیه می‌شود.
  • در صورت رعایت این نکته فرد با اطمینان بیشتری جهت نشستن بر روی آن ، اقدام می‌میکند

کمک به دستشویی بردن سالمندان

برای کمک به انجام طهارت در دستشویی سالمندان می‌توانید از 6 مورد کلیدی زیر استفاده نمایید.

1) استفاده از صندلی چرخدار برای توالت فرنگی

 مشکلات حرکتی سالمندان در زمان دستشویی سالمندان با پیشرفت نوع بیماری شان ، کهولت سن ، بیشتر می‌شود. بالا رفتن از پله توالت و عبور از برجستگی‌های لبه ورودی سرویس بهداشتی ، سد راه خواهند بود . برای غلبه بر این مشکلات ازقبل چاره جویی کنید . اگر بیمار و یا سالمند توان حرکت ندارد و نمی‌تواند مسافت ما بین تخت خواب تا سرویس بهداشتی را طی کند شما می‌توانید از صندلی‌های چرخدار سه کاره حمل بیمار ، حمام و توالت بهره گیرید. این صندلی‌ها مخزن درب دار دارند که شما می‌توانید از ان در کنار تخت بیمار و یا در سرویس بهداشتی و یا حمام استفاده کنید .

2) دستشویی بردن سالمندان : استفاده از لگن و لوله ادرار و مدفوع زیر بیمار برای کمک به شستن مدفوع سالمند

اگر سالمند توان حرکتی خود را از دست بدهد ، امکان حمل او به سرویس بهداشتی ممکن نیست. کمک به شستشوی سالمندان بستری به روش‌های زیر انجام می‌شود :

  •  برای دفع ادرار و مدفوع بیمار می‌توانید از لوله ادرار و لگن مدفوع زیر بیمار استفاده کنید.
  • رعایت اصول جابجایی بیمار در این شرایط برای جلوگیری از فشار به بیمار و مراقب لازم است.

3) دستشویی بردن سالمندان : استفاده از دستگیره‌های کمکی در دستشویی

برای دستشویی بردن سالمندان و یا بیمارانی که به دلیل ضعف در ناحیه زانو و یا کمر هنگام استفاده از توالت فرنگی و یا ایرانی مشکل دارند و در این هنگام فشار مضاعفی به قسمت زانو و کمر آنها وارد می‌شود، این دستگیره‌ها به حفظ تعادل بیمار در هنگام مسواک ، لباس پوشیدن ، استحمام و نظافت شخصی و استفاده از توالت فرنگی کمک می‌کند. توصیه‌هایی در این زمینه :

  • نصب دستگیره‌های کمکی دیواری در انواع مستقیم ، زاویه دار و تاشو در ابعاد و اندازه‌های مختلف
  • نصب دستگیره‌های کمکی در محیط سرویس بهداشتی منزل و یا محل کار ، راهروها ، توالت و حمام

دستگیره توالت فرنگی سالمندان را بر روی دیوار مجاور توالت فرنگی نصب کنید تا شخص سالمند بتواند به کمک آنها در هنگام بلند شدن تعادل خود را بهتر حفظ را کند و فشار کمتری به سیستم اسکلتی و عضلانی او وارد شود و یا در هنگام لباس پوشیدن با اتکا به این دستگیره کمکی بیمار تعادل خود را بهتر حفظ و همکاری بیشتری با شخص مراقب از خود نشان دهید. همواره این موضوع را بررسی کنید که سالمند و یا بیمار نمی‌تواند از داخل درب توالت و یا حمام را قفل کرده و خود را در آنجا گرفتار کند.

دستشویی بردن سالمندان | مرکز پارسیان مهرپرور

4) ناحیه پرینال سالمندان را با استفاده از دستمال مرطوب تمیز کنید

بعد از اینکه بیمار و یا سالمند با استفاده از لگن دفع مزاج انجام داد، با دستمال‌های مرطوب تمیز کننده ناحیه پرینال بیمار را تمیز کنید.

  • ph دستمال‌ها که مخصوص تمیز کردن سالمندان می‌باشد در نوع زنانه و مردانه آن متفاوت است .
  • در هنگام انتخاب دستمال تمیز کننده به جنسیت سالمندی که تحت مراقبت است توجه داشته باشید .

5) طریقه شستن مدفوع سالمندان : استفاده از پد روی تخت برای سالمندان

ممکن است استفاده از پوشینه‌های بی اختیاری ادرار و مدفوع برای سالمندان و بیماران در خصوص دستشویی سالمندان ، هزینه‌های نگهداری شما را افزایش دهد اما در عوض از وارد شدن آسیب‌های ناگهانی به شما و یا شخص بیمار پیشگیری می‌کند. نکات استفاده از پوشینه :

  1. پوشینه‌ها در انواع مختلف شورتی و چسبی در بازار وجود دارد.
  2. برای پیشگیری از آلودگی رختخواب از زیراندازهای مخصوص برای سالمند استفاده کنید.
  3. برای تعیین اندازه مناسب برای بیمار و یا سالمندتان سایز دور کمر وی را با متر اندازه گیری کنید.

طریقه شستن مدفوع سالمند

شستن مدفوع سالمندان پس از دستشویی، بسیار مهم است تا به عفونت‌ها و بیماری‌های پوستی جلوگیری شود. برای شستن مدفوع، ابتدا با استفاده از کاغذ توالت یا پوشک بزرگسالان، مدفوع را پاک کنید. سپس با استفاده از آب گرم و صابون نرم، بخش‌های مورد نظر را شستشو دهید. بعد از شستشوی سالمندان، باید با آب و محلول ضدعفونی کننده بخشی از پوستی که با مدفوع در تماس بوده است را تمیز کنید. در نهایت با استفاده از حوله پاک، خشک کنید.

6) برای توالت فرنگی از نوار شبرنگ استفاده کنید

در دستشویی بردن سالمندان ترجیحاً رنگ صندلی توالت فرنگی را با رنگ زمین ، دیوار و دیگر وسایل استفاده شده در محیط سرویس بهداشتی ، در توالت فرنگی مخصوص سالمندان متفاوت انتخاب کنید در این شرایط شخص سالمند و یا بیمار ، صندلی توالت را بهتر می‌بیند و با اطمینان بیشتری جهت نشستن بر روی آن ، اقدام می‌میکند. جهت تمایز بیشتر توالت فرنگی می‌توانید از نوار‌های شبرنگ نیز استفاده کنید.

توالت فرنگی کنار تخت بیمار

برخی از سالمندان و یا بیماران در اثر شدت بیماری و یا کهولت سن در تخت بستری می‌شوند. این بیماران قادر به رفتن به سرویس بهداشتی برای دفع حاجت نمی‌باشند . در چنین مواقعی حرکت و انتقال این بیماران به سرویس بهداشتی برای پرستار سالمند در منزل و خانواده شخص بیمار بسیار سخت می‌باشد. خصوصا در مواقعی که شخص بیمار بیرون روی مدفوع و یا تکرر ادرار داشته باشد . فشاری که جهت انتقال بیمار به سرویس بهداشتی به خود شخص بیمار وارد می‌شود شاید بسیار شدیدتر از فشاری باشد که به پرستار و یا مراقب وی وارد می‌آید. همچنین می‌توانید از بالشتک توالت فرنگی برای نرم تر بودن نشیمنگاه سالمند استفاده کنید.

وسیله کمکی برای دستشویی سالمندان

شما می‌توانید متناسب میزان توانایی شخص سالمند و یا بیمار و موقعیت مکانی سرویس بهداشتی و فاصله محل نگهداری از بیمار تا دستشویی، هر کدام از این دو وسیله توانبخشی زیر را مورد استفاده قرار دهید:

  • الف: استفاده از صندلی چرخدار حمل بیمار در منزل
  • ب: استفاده از توالت فرنگی مخزن دار برای کنار تخت بیمار

دستشویی بردن سالمندان | مرکز پارسیان مهرپرور

در صورتی که شاغل یا دست تنها هستید و برای نگهداری از سالمند خود به پرستار سالمند در منزل احتیاج دارید ،می‌توانید از تعرفه پرستار و مراقبت سالمند در منزل که توسط مرکز پارسیان مهرپرور ارائه می‌شود، استفاده نمایید. جهت دریافت خدمات پرستاری و مراقبت از کودک در منزل با ما تماس بگیرید.

وسیله ای کمکی برای بلند شدن سالمندان از روی توالت فرنگی

بلند شدن از روی توالت برای بسیاری از سالمندان دشوار است و ممکن است به دلیل کمبود قدرت عضلانی، درد در مفاصل و دیگر مشکلات جسمی باشد. برای رفع این مشکل، وسایل کمکی بسیاری برای بلند شدن سالمندان از روی توالت طراحی شده اند، که شامل موارد زیر می‌شود:

دسته‌ها: دسته‌های توالت می‌توانند به سالمندان کمک کنند تا به راحتی بلند شوند. این دسته‌ها به طور معمول در دو طرف توالت نصب می‌شوند و به سالمندان کمک می‌کنند تا با استفاده از آنها، به راحتی بلند شوند.

پایه‌ها: پایه‌های توالت معمولاً به عنوان یک وسیله کمکی جایگزین برای توالت فرنگی عرضه می‌شوند. این وسیله با بلند کردن ارتفاع توالت، به سالمندان کمک می‌کند تا به راحتی بلند شوند.

صندلی‌ها: صندلی‌های توالت برای سالمندانی که دارای مشکلات شدیدی در بلند شدن هستند، مناسب هستند. این صندلی‌ها معمولاً از فلز و پلاستیک تهیه می‌شوند و در ارتفاع قابل تنظیم هستند تا به سالمندان کمک کنند به راحتی بلند شوند.

بالشتک: بالشتک توالت معمولاً به عنوان یک وسیله کمکی جایگزین برای توالت فرنگی عرضه می‌شود. این وسیله با بلند کردن ارتفاع توالت، به سالمندان کمک می‌کند تا به راحتی بلند شوند.

خلاصه مطلب دستشویی بردن سالمندان

سالمندان و بیمارانی که مشکل حرکتی دارند، تحرک برایشان دشوار است. به همین دلیل بهتر است برای دستشویی سالمندان از توالت فرنگی ثابت یا سیار استفاده می‌شود. همچنین برای اطمینان بهتر است در دستشویی مخصوص سالمند و بیمار از دستگیره‌ها کمکی استفاده شود. از طرفی در افرادی که کلا توانایی حرکتی ندارند، برای طهارت می‌توان از لگن یا لوله ادرار و حتی پد استفاده کرد. همچنین از توالت فرنگی کنار تخت هم می‌تواند برای این افراد استفاده شود. در کل، برای سالمندان که دستشویی رفتن برایشان دشوار است، استفاده از وسایل کمکی مانند توالت فرنگی و صندلی توالت و همچنین استفاده صحیح از روش‌های شستشوی مدفوع می‌تواند کمک بسیاری در بهبود کیفیت زندگی آنان داشته باشد. همچنین، برای تجربه بهتر، می‌توانید با پزشک خود درباره وسایل کمکی و روش‌های شستشوی مدفوع مشورت کنید.