مركز خدمات بالینی ، مراقبتی و آموزشی در منزل پارسیان مهرپرور تحت نظارت مستقیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

  • info@mehrparvar.com
  • 021-44442410
بیماری عفونت ریه در سالمندان | مرکز پارسیان مهرپرور

عفونت ریه در سالمندان : علائم عفونت ریه (6 مورد) و علت مرگ بر اثر عفونت ریه

نشانه ها و علل آب آوردن ریه در سالمندان

در این مقاله به بررسی عفونت ریه در سالمندان می پردازیم. سالمندان به دلیل کهولت سن و ضعیف شدن سیستم دفاعی بدنشان بیشتر از جوانان در معرض خطر عفونت های ریوی هستند. باید آگاه باشید که به طور طبیعی انسان ها بعد از ۵۰ سالگی دچار ضعف سیستم ایمنی می شوند و هر چه سن افزایش می یابد عوارض این ضعف با شدت بیشتری بروز می کند. یکی از بیماری های دوران سالمندی که افراد سالمند را درگیر می کند ، بیماری عفونت ریه در افراد مسن است. از سوی دیگر و از آنجا که این روزها زیاد صحبت از تزریق واکسن آنفوآنزا می شود، بی مناسبت نیست که به انواع شایع بیماری های ریوی در سالمندان اشاره کنیم و یادآور شویم که تزریق سالانه واکسن آنفولانزا یکی از راه های کم کردن شانس ابتلا به این بیماری ها است.

پارسیان مهرپرور با ارائه راهکار ها برای پیشگیری و درمان عفونت ریه شدید در سالمندان، برای رفاه حال سالمندان شما این کار فوق العاده را ارائه می دهد.

عفونت ریه یا پنومونی چیست؟

به التهاب بافت ریه که یک یا دو طرف قفسه سینه را درگیر می‌کند و معمولا در اثر عفونت ایجاد می‌شود پنومونی یا عفونت ریه گفته می‌شود. بیماری ذات الریه یک عفونت تنفسی شایع می باشد که از منابع مختلف به راحتی دریافت می شود. شناخت نوع و علت ذات الریه می تواند کمک کند تا بتوانید که چگونه بیماری را درمان و یا از آن پیشگیری کنید. بینی انسان برای محافظت از میکروب ها، گرد و غبار و دیگر عوامل عفونی پوشیده از مخاط و مو شده است و زمانی که مخاط بینی قادر به جلوگیری از چنین اتفاقی نمی باشد این عوامل عفونی به اندام های داخلی وارد می شوند و تقسیم فراوان انجام می شود و منجر به بیماری خواهند شد.

عفونت ریه در سالمندان

یکی از عوارضی که ضعف سیستم ایمنی روی بدن دارد، افزایش احتمال ابتلا به عفونت در سالمندی است. البته عفونت های ریوی در هر سنی خطرناک هستند ولی در سالمندان به دلیل ضعف سیستم بدنی این خطر بیشتر است. مرگ بر اثر عفونت ریه، همچنان یکی از دلایل اصلی مرگ و میر افراد میانسال است. بنابراین بهترین راه برای کاهش مرگ و میر سالمندان در اثر بیماری، شناخت مواردی است که علت عفونت ریه را در سالمندان نشان می دهد تا با جلوگیری از آنها بتوان احتمال وقوع مشکل را به حداقل رساند.

درمان عفونت ریه در سالمندان | مرکز پارسیان مهرپرور

3 مورد از دلایل بروز پنومونی یا عفونت ریه

ریه از کیسه‌های کوچکی به نام آلوئل تشکیل شده که با حمله سیستم ایمنی به عفونت‌های درون آن بیماری پنومونی بروز پیدا می‌کند. سینه پهلو باعث تورم ریه و نشت مایعات می‌شود. علل بیماری پنومونی ریه عبارتند از:

1. وجود باکتری ها

وجود باکتری هایی خاص از قبیل استرپتوکوک پنومونیه قادر است پس از یک حمله سرماخوردگی باعث ایجاد پنومونی شود که استراحت در رختخواب، همراه با درمان مناسب از جمله درمان عفونت های باکتریایی مورد نیاز می باشد در موارد دیگر، باکتری های اکتسابی از جامعه و برخی از باکتری ها مانند میکروب ها نیز می تواند سبب ذات الریه شود اگرچه ذات الریه ناشی از مایکوپلاسما شدید نیست اما هنوز هم ممکن است عواقب ویرانگر داشته باشد.

2. ویروس ها

ویروس های مسئول ایجاد آنفولانزا در صورت عدم درمان مناسب، و یا در شرایطی مانند (HIV) که ایمنی فرد به خطر بیافتد می توانند پنومونی شدید ایجاد کنند ویروس آنفولانزا علت ذات الریه شناخته شده است و سبب حملات حاد تنفسی می شود اما معمولا سینه پهلوهای ویروسی به شدت باکتریایی نیستند.

3. قارچ از علل پنومونی ریه در سالمندان

پنومونی قارچی معمولا در افرادی که غذای آلوده یا مواد زائد مانند مدفوع پرنده و یا گوشت آلوده به قارچ را مصرف می کنند گزارش شده است مشاهده شده است که افراد، با سیستم ایمنی آسیب پذیر و ضعیف در معرض خطر بسیار بالاتر ابتلا به بیماری های شدید، نسبت به افراد با ایمنی بدن سالم می باشد. در بیمارستان، بی دقتی، بهداشت ضعیف و یا خطا در ضد عفونی می تواند سبب پنومونی شود. این نوع از پنومونی که توسط گونه ای خاص از میکروب های بیماری زا رخ می دهد معمولا در برابر دارو مقاوم هستند و بنابراین درمان آن دشوار است.

3 عامل مهم ابتلا به ذات الریه

کودکان و افراد مسن، که اغلب مریض می شوند در معرض ذات الریه هستند. بیماری مزمن، مانند اختلالات کلیوی، بیماری های مربوط به ریه و دیابت، شانس بالای ابتلا به ذات الریه، به ویژه از گونه های مقاوم در برابر دارو را دارند. بیماران مبتلا به ایدز، SLE و یا دیگر بیماری های با نقص ایمنی در معرض خطر ابتلا به ذات الریه می باشد آنها دارای یک سیستم دفاع به اندازه کافی قوی برای مبارزه با عفونت نیستند و به همین دلیل آنها ذات الریه می گیرند. در واقع سه عامل اصلی در ابتلا به عفونت ریه وجود دارد. این سه گانه عبارتند از:

  1. سن
  2. بیماری مزمن
  3. سیستم ایمنی بدن ضعیف

پنومونی در سالمندان | مرکز پارسیان مهرپرور

علائم ذات الریه (عفونت ریه یا پنومونی ریه)

نشانه های این بیماری بسته به علت آن از خفیف تا شدید تغییر می‌کنند. شایع‌ترین علائم ذات‌الریه شامل موارد زیر هستند:

علائم ذات الریه مشترک

علائمی که تقریبا به طور گسترده در تمام بیماران مبتلا به ذات الریه مشاهده می شود. علائم اولیه شامل تب اغلب با درجه بالای، اما درجه پایین نیز گزارش شده است سایر علائم اولیه شامل لرز، سرفه مداوم، اشکال در تنفس می باشد به نظر می رسد با بالا بودن سطح استرس، ورزش و دیگر اشکال عوامل استرس زا علائم شدیدتر است علاوه بر این، سردرد، از دست دادن اشتها، ضعف، بی حالی، درد بیش از حد قفسه سینه و افزایش تولید عرق توسط بیماران پنومونی گزارش شده است.

نشانه پنومونی ناشی از باکتری

علائم پنومونی ناشی از باکتری معمولا سریع است و شامل:

  • اسهال
  • تهوع و استفراغ
  • سرعت تنفس بالا
  • ضربان قلب سریع
  • تعریق بیش از حد
  • تب (درجه حرارت بالا)
  • تکان خوردن، دندان قروچه و لرز
  • احساس خستگی یا ضعیف زیاد
  • تنفس سریع و احساس تنگی نفس
  • در موارد شدید (تغییر وضعیت ذهنی شخص)
  • درد قفسه سینه که اغلب با سرفه یا تنفس بدتر می شود
  • سرفه: شما به احتمال زیاد سرفه خلط دار دارید این خلط ها به رنگ زنگ زده یا سبز و یا آغشته به خون هستند.

علائم پنومونی در سالمندان ناشی از ویروس

نشانه های کلیدی آن عبارتند از بی حالی، تب با درجه بالا و تنگی نفس و در کنار آن سرفه خشک و درد عضلانی نیز گزارش شده است علائم ناشی از ویروس ها همان هایی هستند که ناشی از باکتری می باشد اما آنها به آرامی ظاهر می شوند و اغلب بد نیستند.

علائم عفونت ریه در سالمندان

عوارض عفونت ریه در سالمندان با جوانان متفاوت می باشد. در جوانان عموماً این بیماری با موارد زیر همراه است که ظرف مدت کوتاهی حتما فرد را به سوی پزشک سوق خواهد داد.

  • تب و لرز
  • سرفه حاد
  • تنگی نفس
  • خلط به رنگ زرد

تنها علامتی که نشانه بروز عفونت ریوی در سالمندان می باشد، کاهش سطح هوشیاری سالمند است. یعنی بیمار بدون سرفه، خلط و … فقط دچار خواب آلودگی خواهد شد و خواب آلودگی تنها علامت عفونت تنفسی در سالمند است.

6 مورد از عوامل افزایش دهنده خطر عفونت ریه در سالمندان

در ادامه دلایل اصلی پنومونی مهم است بدانید، همانطور که در شروع مقاله بیان کردیم سالمندان بیشتر از جوانان در معرض خطر عفونت های ریوی هستند. مهم ترین دلیل آن هم ضعف سیستم ایمنی در افراد پس از میانسالی است. ولی کنترل نکات زیر می تواند باعث پیشگیری از عفونت ریه در این قشر شود. این نکات شامل موارد زیر است که در ادامه به صورت مفصل در مورد آنها صحبت خواهیم کرد:

  1. دیابت
  2. مصرف دخانیات
  3. عدم تحرک کافی
  4. استفاده از بعضی داروها
  5. بیماری دمانس در سالمندان
  6. عدم دریافت واکسن آنفولانزا

1. دیابت در سالمندان

سالمندان دیابتی باید به چک کردن خود توسط پزشک اشراف داشته باشند. در غیر این صورت خانواده ایشان باید به مراجعه دائم به پزشک مانع بروز بیماری عفونت ریه در آنها شود. چرا که سالمندان مبتلا به قند یا دیابت کنترل نشده، بیشتر از سایر همسالان خود در معرض ابتلا به عفونت های ریوی می باشند.

۲. مصرف دخانیات

مصرف سیگار، نه تنها شانس ابتلای عفونت ریه در سالمندان را افزایش می دهد؛ بلکه عاملی است که میتواند سایر اقشار جامعه از قبیل جوان، نوجوان و میانسال را تحت تاثیر این بیماری قرار دهد.

3. عدم تحرک کافی

در سالمندان دراز کشیدن زیاد و عدم تحرک کافی سبب تجمع برخی ترشحات در ریه می شود که این موضوع در نهایت باعث بالا رفتن شانس عفونت در دستگاه تنفسی سالمندان خواهد شد.

4. استفاده از بعضی دارو ها در سالمندان

برخی از سالمندان از داروهایی استفاده می کنند که سبب خشکی دهان و بزاق در آنها می شود. امکان دارد برخی از داروها مانند داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی با کاهش ترشح بزاق و توقف ویروس ها در مجاری تنفسی، زمینه را برای ابتلا به عفونت های ریوی در آن ها مهیا می کنند.

عفونت ریه در سالمندان | مرکز پارسیان مهرپرور

5. بیماری دمانس در سالمندان

عفونت ریه در بیماران آلزایمر یا دمانس باعث ایجاد سطح هوشیاری پایین تری در افراد می شود. امکان دارد دارو های خواب آور هم برای بیمار تجویز بشود، که نتیجه آن اختلال در بلع سالمندان می باشد که احتمال برگشت محتویات حلق و دهان آغشته به میکروب را به مجاری ریوی بالا می برد.

۶- عدم دریافت واکسن آنفولانزا در سالمندان

از سالهای گذشته با رشد علم پزشکی و افزایش واکسن ها در سطح جامعه بسیاری از بیماری ها ریشه کن و یا به صورت کمیاب شدند. واکسن شانس بروز بعضی از عفونت های ویروسی ریه را کمتر می کند. لازم به ذکر است تزریق واکسن باید سالانه انجام شود.

انواع پنومونی

پنومونی مرتبط با جامعه : لازم است بدانید هیچ کس از پنومونی در امان نیست. می تواند دو موقعیت مهم در ذات الریه و عفونت ریه و تعاریف تئوری و مهم آن ها را بخوانید. محل هایی که ذات الریه به راحتی می تواند انتقال یابد مدرسه یا محل کار است که به آن پنومونی مرتبط با جامعه می گویند. می توان گفت که عفونت ریه در سالمندان می تواند از طریق جامعه نیز به وجود بیاید.

پنومونی بیمارستانی : همچنین زمانی که سالمندی در یک بیمارستان و یا اتاق پرستاری می باشد نیز ممکن است دچار عفونت ریه بشود که به آن پنومونی بیمارستانی گفته می شود که ممکن است شدید تر باشد.

آسپیراسیون : پنومونی اکتسابی از مراکز درمانی افرادی که مداوم در معرض بیمارستان، محیط زیست و روش های مانند پیگیری معاینات دیالیز و غیره هستند بیشتر در معرض خطر ابتلا به این نوع پنومونی که به سختی هم درمان می شود هستند. پنومونی اکتسابی از طریق استنشاق همچنین پنومونی آسپیراسیون نامیده می شود. هنگامی که مواد جامد و یا مایع که به طور طبیعی باید از طریق مری عبور کند تصادفاً به ریه ها وارد می شوند خطر ابتلا به این نوع از پنومونی را افزایش می دهد. برخی داروها و الکل نیز می تواند باعث افزایش خطر ابتلا به پنومونی آسپیراسیون شود.

بیماری عفونت ریوی در سالمندان | مرکز پارسیان مهرپرور

بیماری های انسدادی مزمن همراه با عفونت ریه در سالمندان

سومین دلیل مرگ و میر در سالمندان، بیماری انسدادی مزمن ریوی است! طبق پیش بینی های انجام شده در سال های آینده از هر ۶ زن یک نفر و از هر ۴ مرد یک نفر بعد از ۵۵ سالگی به بیماری انسدادی مزمن ریوی مبتلا باشند. بروز بیماری انسدادی مزمن ریوی با سن سالمندان در ارتباط است. عامل اصلی بروز بیماری انسداد مزمن ریوی، سیگار می باشد. بهترین اقدام برای جلوگیری از ابتلا به بیماری انسداد مزمن ریوی ترک سیگار در سالمندان می باشد. در صورت ابتلای سالمندان به این بیماری بهترین درمان استفاده از اسپری ها و داروهای استنشاقی می باشد.

بیماری های درگیر کننده سالمندان مبتلا به انسداد ریوی

چیزی در حدود۴ درصد از سالمندان مبتلا به COPD به بیماری های روان شناختی دیگری همچون افسردگی و اضطراب مبتلا خواهند شد. یکی از دلایلی که سالمندان داروهای تجویز شده را به خوبی مصرف نمی کنند یا نسبت به بیماری بی توجه هستند هم ابتلا به بیماری های روانشناختی است. در این افراد احتمال فوت در اثر بیماری COPD زیاد است. بیماری دیگری که با بیماری انسدادی مزمن ریوی همراه است، بیماری های قلبی است. افرادی که سیگار می کشند در معرض بیماری های قلبی – ریوی قرار دارند. وجود این ۲ بیماری همراه با سی او پی دی احتمال مرگ و میر را در سالمندان بالا می برد. چنین بیمارانی معمولا علائمی از تنگی نفس را دارند. از جمله بیماری های عفونت ریه در سالمندان می توان به بیماری های انسدادی مزمن ریوی زیر اشاره کرد:

این موارد باعث انسداد در مجاری راه های هوایی می شوند! انسداد پیشرونده است و بیماران باید در بیمارستان بستری شوند تا اکسیژن تراپی و اقدامات درمانی دارویی برای شان انجام گیرد. سالمندان سیگاری حتما باید سیگار را ترک کنند.

چه موقع به پزشک مراجعه کنید؟!

اگر شما احساس ناراحت کننده پس از یک سرماخوردگی یا آنفوآنزای ناگهانی، و یا اگر سرفه با احساس درد در قفسه سینه یا تب دارید به پزشک خود مراجعه کنید.

دارو برای درمان عفونت ریه

باید به این موضوع آگاه باشید که در بعضی مواقع مصرف برخی از داروها زمینه را برای ابتلا به عفونت های ریوی فراهم می کند. بیماری ذات الریه یک عفونت در درون ریه می باشد که می تواند حال سالمند یا بیمار را بسیار بد کند و سبب بروز سرفه در سالمندان ، تب و تنفس سخت هم پیدا خواهد شد برای اکثر انسان ها، ذات الریه می تواند در خانه درمان شود و اغلب در ۲ تا ۳ هفته از بین برود اما در مورد سالمندان ، کودکان و افراد مبتلا به بیماری های دیگر می تواند آسیب زننده باشد و امکان دارد نیاز به بستری در بیمارستان پیدا کنند.

بهترین قرص آنتی بیوتیک برای عفونت ریه

گاهی برای درمان عفونت های خفیف تر در ریه که نیاز به بستری در بیمارستان ندارند، آنتی بیوتیک، ضدویروس و یا ضدقارچ خوراکی به طور سرپایی آغاز می گردد. از جمله آنتی بیوتیک ها و ضدویروس های شایع که در بسیاری از موارد عفونت ریه یا سینه پهلو طبق نظر پزشک معالج تجویز می گردند، می توان به چند مورد از داروهای زیر اشاره نمود:

  • سفکسیم
  • اسلتامیویر
  • آزیترومایسین
  • لووفلوکساسین
  • آموکسی سیلین
  • داکسی سیکلین
  • کوآموکسی کلاو

علت مرگ بر اثر عفونت ریه

گاهی اوقات بافت ریه که آسیب می‌بیند، ترمیم آن بسیار مشکل یا غیرممکن است. پس پیشگیری باید با دقت و حساسیت صورت گیرد. هر گاه علائم عفونت ریه را احساس کردید، سریع‌تر برای درمان آن اقدام کنید تا با خطر مرگ بر اثر عفونت ریه روبه‌رو نشوید.

مرگ و میر بر اثر عفونت ریه و آسیب به آن در پی بیماری کرونا، مسئله‌ای است که کل دنیا سال‌هاست با آن دست به گریبان هستند. بیماری‌های مشابه مانند سرماخوردگی و آنفولانزا در انواع مختلف نیز همین مشکل را به همراه دارند. افراد زیادی در سال‌های اخیر بر اثر عفونت ریه ناشی از این بیماری‌ها،  جان خود را از دست داده‌اند.

از طرفی در سنین بالاتر و افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند، علائم عفونت ریه شدیدتر و خطرات آن بیشتر است. در سنین بالا، معمولاً ریه‌ها ضعیف‌تر شده‌اند. به همین علت باید با کمترین نشانه‌ای از علائم عفونت ریه، سریع‌تر درمان را شروع کرد. نوزادان نیز علاوه بر سالمندان و افراد دارای بیماری زمینه‌ای، گاهی اوقات به علت ریه ضعیف، قربانیان دیگری هستند که عفونت ریه سبب مرگ آن‌ها می‌شود.

پیشگیری از پنومونی

  1. دوری از مردم آلوده: اگر شما در معرض خطر ابتلا به افراد آلوده به سینه پهلو هستید و واکسن دریافت نکرده اید شما باید از آنها دور باشید.
  2. شستن دست ها: شستن دست اغلب مفید است حفظ بهداشت فرد سبب سلامتی می شود. شستن دست ها اغلب می تواند گرفتن باکتری یا عفونت ویروس را کاهش دهد.
  3. نکشیدن سیگار: سیگار نکشیدن! بهترین راه برای جلوگیری از ذات الریه دور ماندن از دود سیگار است. اگر سیگار می کشید، شما بیشتر در معرض خطر ابتلا به پنومونی است. مصرف سیگار اثر بدی بر ریه و سینه پهلو دارد.
  4. تزریق واکسن: وقتی کودکی به دنیا آمد تزریق واکسن کونژوگه پنوموکوک (PCV) یک واکسیناسیون رایج است. بزرگسالان می توانند واکسن پلی ساکارید (PPSV) و یا PCV، بسته به کارهای مختلف دریافت کنند. سایر واکسن ها را می توان برای جلوگیری از بیماری هایی که ممکن است به ذات الریه منجر شود مانند سرخک، آبله مرغان، آنفولانزا، و غیره استفاده کرد.

پیشگیری از پنومونی در سالمندان | مرکز پارسیان مهرپرور

درمان عفونت ریه در سالمندان

برخی از درمان های خانگی می تواند در مقابله با علائم ذات الریه کمک کند. استراحت و خواب کافی داشته باشید. مقدار زیادی مایعات بنوشید. سیگار نکشید.

7 درمان گیاهی مفید برای عفونت ریه

برای عفونت ریه چه بخوریم؟ درمان عفونت ریه در خانه فقط در موارد خفیف این بیماری توصیه می‌شود. شما در موارد شدید باید برای دریافت دارو به پزشک مراجعه کنید. درمان های خانگی زیر ممکن است در پاکسازی ریه از عفونت مؤثر باشد.

1. مصرف سیر خام

ترکیبات سیر، تمیزکننده ریه ها و دیگر ارگان های بدن محسوب می شوند. میزان بالای آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و مواد معدنی موجود در این ماده ی غذایی سدی در برابر آسیب های رادیکال های آزاد محیطی می سازد.این رادیکال های آزاد باعث ایجاد آسیب به سلول های بدن و افزایش خطر سرطان می شود.به عقیده ی محققان مصرف منظم سیر می تواند باعث بهبود وضعیت بیمارانی باشد که از بیماری های تنفسی مانند برونشیت، آسم، ذات الریه، احتقان ریوی، سل در سالمندان و سرماخوردگی و غیره رنج می برند.

2. مصرف پنیرک

پنیرک گیاهی است که در طب سنتی خواص بی‌شماری دارد و از برگ و گل آن استفاده‌های بهینه می‌شود. اما خاصیت آنتی‌بیوتیکی آن زبانزد است، فقط کافی است 40‌گرم گیاه پنیرک را به‌همرا یک لیتر آب جوش به مدت 10‌دقیقه بگذاریم تا دم بکشد. یک فنجان از این دمکرده را روزی سه‌بار بنوشید تا عفونت‌های ادراری، برونشیت و عفونت‌های سرخک و مخملک از‌بین بروند.

3. عصاره نعنا برای بهبود تنفس

نعناع بخاطر داشتن ماده ای به نام منتول که عملکردش روی بدن به این صورته که عضله تنفسی و ماهیچه ای رو شل میکنه و باعث بهبود تنفس میشه. روغن نعناع حاوی بسیاری از ترکیبات اضافی دیگه، لیمونن و پولگون، که ضد احتقان های موثری هستن. و البته که بخور و دمنوش نعناع برای درمان عفونت ریه بسیار عالی عمل میکنه.

عصاره نعناع برای بهبود تنفس | مرکز پارسیان مهرپرور

4. مصرف بادرنجبویه

بادرنجبویه گیاهی است که می‌توان به‌عنوان یک دمکرده برای پاک‌سازی بدن از میکروب استفاده کرد. این گیاه قادر است اکثر عفونت‌های بدنی را از‌بین ببرد، حتی گاهی اوقات شما خبر ندارید که در بدن‌تان چه می‌گذرد، اما اگر در هوایی آلوده یا در محیطی قرار گرفته بودید که ممکن است میکروب یا ویروس به شما انتقال پیدا کند؛ در این مواقع توصیه می‌شود 40‌گرم بادرنجبویه را به مدت 15‌دقیقه به‌همراه آب جوش بگذارید تا دم بکشد و سپس آن را بنوشید تا عفونت‌های احتمالی از‌بین بروند. برای تاثیرگذاری بهتر این دمنوش توصیه می‌شود روزی سه‌بار در روز به اندازه یک فنجان نوشیده شود.

5. مصرف اکالیپتوس برای درمان عفونت ریه در افراد مسن

برای عفونت‌های مجاری تنفسی اولین پیشنهاد یا گیاهی که اکثر افراد از آن یاد می‌کنند، برگ اکالیپتوس است که بیشتر به‌صورت بخور از آن استفاده می‌شود. درصورتی که علاوه بر بخور این برگ‌، توصیه می‌شود هر وقت به مشکل عفونت‌های مجاری تنفسی دچار شدید 50گرم برگ این گیاه را با یک لیتر آب دم کنید و بعد از 10‌دقیقه دم کشیدن روزی سه تا چهار بار به مقدار یک فنجان از این گیاه را بنوشید. خیلی از افراد فکر می‌کنند بخور این گیاه در اولویت است در‌صورتی که اگر سینوزیت یا ریه‌های‌تان چرکی شده‌اند، بهتر است در کنار بخور دم کرده برگ اکالیپتوس را هم فراموش نکنید.

6. چای سبز

گلو‌درد یکی از بدترین مراحل سرماخوردگی است که اکثر افراد دست به هرکاری می‌زنند تا از شر آن خلاص شوند. بعضی‌ها سراغ قرص‌های چرک‌ خشک‌کن می‌روند و برخی دیگر سعی می‌کنند با آب‌نمک و آب‌ جوش یا حتی آب‌نبات‌های گلودرد این مشکل را درمان کنند. اما در طب سنتی توصیه می‌شود افرادی که گلو دردهای چرکی دارند چای سبز بنوشند.

درمان خانگی عفونت ریه | مرکز پارسیان مهرپرور

7. پونه برای درمان عفونت ریه در افراد مسن

ریه یکی از مهم‌ترین اعضای بدن است که بزرگ‌ترین وظیفه آن مبارزه با هوای آلوده است، اما ریه‌ها از عفونت‌ها در امان نیستند به‌همین دلیل برخی عفونت‌های سطحی را می‌توان با کمک آنتی‌بیوتیک‌ها درمان کرد. اگر قصد ندارید از آنتی‌بیوتیک‌های شیمیایی استفاده کنید، طب سنتی راه دیگری به شما پیشنهاد می‌کند. برای ضدعفونی کردن ریه از عفونت می‌توانید از دم کرده پونه استفاده کنید. یک قاشق چای‌خوری پونه را به‌همراه یک لیوان آب جوش بگذارید بین‌10 تا 15‌دقیقه دم بکشد و سپس صاف کرده آن را همراه با عسل روزی سه بار میل کنید.

رژیم غذایی مناسب بیماران مبتلا به عفونت ریه

یکی از نکاتی که باید به آن توجه کرد، مقدار انرژی دریافتی است. نیاز کالری بیماران مبتلا به عفونت ریه به‌دلیل تب و افزایش متابولیسم بیشتر می شود. از طرفی به‌دلیل کاهش اشتها، دریافت غذایی‌اش کم می‌شود، بنابراین بیمار در فاز حاد بیماری باید برای تامین کالری مورد نیازش از مواد کم‌حجم و پرکالری استفاده کند. خیلی از سوپ‌های خانگی این ویژگی را دارند و با اینکه رقیق هستند، کالری‌شان با سبزی‌های نشاسته‌ای مانند سیب‌زمینی و مواد پروتئینی مانند گوشت و طعم‌دهنده‌هایی مانند خامه افزایش می‌یابد. این سوپ‌ها نیازی به جویدن ندارند و می‌توان آنها را به دفعات به بیمار داد.

مصرف مایعات در بیماران افراد مسن مبتلا به پنومونی

مصرف مایعات نیز برای این بیماران ضروری است زیرا به‌دلیل تب و تند شدن تنفس بخش زیادی از آب بدن دفع می‌شود و جایگزینی آن بسیار مهم است. از طرفی، این بیماران به‌دلیل ترشحات عفونی و غلیظ تنفسی در تنفس مشکل پیدا می‌کنند و برای دفع این ترشحات از طریق سرفه باید مایعات کافی مصرف کنند. بهترین منبع برای تامین مایعات بدن آب است. اگر بیمار نتواند طعم و دمای آب را تحمل کند، می‌تواند از چای کمرنگ و شیر هم استفاده کند. البته شیر را می‌توان با طعم‌دهنده‌هایی مانند عسل مصرف کرد.

مصرف آبمیوه برای بیماران مبتلا به عفونت ریوی

 آبمیوه فیبر، ویتامین محلول در آب و پیش‌نیاز ویتامین‌های محلول در چربی مانند ویتامین A یعنی بتاکاروتن را نیز تامین می‌کند و یک آنتی‌اکسیدان قوی است که در کنترل التهاب و عفونت‌ها به‌خصوص عفونت‌های تنفسی خیلی موثر است. البته آبمیوه به‌دلیل اینکه پروتئینی ندارد و از نظر برخی املاح خیلی غنی نیست، زمان مصرفش نباید طوری باشد که باعث کاهش اشتها در وعده اصلی غذا شود بلکه باید در میان‌وعده صبح و عصر گنجانده شود. البته مصرف آبمیوه در افرادی که مشکل اضافه وزن یا قندخون دارند توصیه نمی‌شود.

درمان عفونت ریه در افراد مسن | مرکز پارسیان مهرپرور

نکات مهم در بیماری عفونت ریه سالمندان

برای درمان سریع تر بیماری پنومونی باید به نکات زیر توجه لازم را داشته باشید:

  • اگر سرفه باعث شب بیداری شما می شود جهت گرفتن داروی ضد سرفه با دکتر خود صحبت کنید.
  • سالمندی با سیستم ایمنی ضعیف و یا بیماری جدی دیگر ، ممکن است نیاز به بیمارستان پیدا کند.
  • اگر شما احساس بهتری پس از ۲ تا ۳ روز مصرف آنتی بیوتیک نداشتید با دکتر خود تماس بگیرید.
  • داروها شامل ترکیبی از داروهای مختلف که بسته به نوع پنومونی داده می شود در برخی موارد مانند ( ذات الریه شدید و مقاوم به درمان ) بستری شدن در بیمارستان ممکن است لازم باشد.
  • پنومونی ناشی از ویروس معمولا با آنتی بیوتیک درمان نمی شود. گاهی اوقات، آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری از عوارض استفاده می شوند. این پنومونی با درمان در منزل، مانند استراحت و مراقبت از سرفه معمولاً خوب می شود.

خلاصه مطلب عفونت ریه در افراد مسن

 برخی از سالمندان در سنین بالا در خانه سالمندان نگهداری می شوند. زندگی نگهداری از سالمندان در مراکز مراقبت از سالمندان باعث می شود در معرض عفونت های خاص که اتفاقا خطرناک هم می باشند قرار بگیرند. این افراد نسبت به سالمندانی که در خانه خودشان زندگی می کنند بیشتر در معرض خطر می باشند. مراقب سالمند نسبت به کاهش هوشیاری سالمند و هر نشانه غیرعادی هوشیارتر هستند و خیلی زود سالمند را به اولین مرکز درمانی می رسانند. هر چقدر درمان سالمند با تأخیر همراه باشد، احتمال پیشرفت بیماری و فوت سالمند که کهنسال می باشند، بیشتر خواهد بود.

شرکت پارسیان مهرپرور با ارائه خدمات پرستاری از سالمند در منزل به فکر رفاه سالمندان و کاهش مشکلات شما است. شما با استفاده از این خدمات می توانید طول درمان عفونت ریه در افراد مسن را کاهش دهید. با توجه به اینکه سالمندان قشری آسیب پذیر هستند مراقبت از ایشان امری لازم و ضروری است. ما نیز با در اختیار داشتن پرستارانی مجرب و توانمند قادر به خدمت رسانی به شما می باشد.