تغذیه مناسب برای مراقبت از کودک

تغذیه مناسب برای مراقبت از کودک

6 اردیبهشت 1396
بدون دیدگاه

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

تغذیه مناسب برای مراقبت از کودک

آیا میدانید بهترین برنامه غذایی برای مراقبت از کودک شامل چه مواردی می شود؟  کودکان، موجودات دوست داشتنی روی کره زمین باید همیشه سالم و سلامت باشند. این آرزوی همه پدران و مادران است . به همین دلیل، در این مقاله  انواع ویتامین ها و گروه های غذایی  را معرفی می کنیم که برای سلامت و مراقبت از کودک لازم و ضروری می باشند .

 کلسیم

ماده غذایی که برای سلامت استخوانها لازم است :
کلسیم فراوانترین ماده معدنی در بدن می باشد که باعث بیشترین رشد استخوانی و استحکام اسکلتی در حین کودکی و بعد از آن می شود . مقدار کم اما متناسب این ماده در خون برای ضربان قلب مناسب ، لخته شدن خون و عملکرد مناسب عضلات نیاز     می باشد . در صورت کمبود کلسیم ، بدن کلسیم مورد نیاز را برای نگهداری سطح مناسب کلسیم خون از استخوان می گیرد

علت اینکه چرا کودکان به طور روزانه نیاز به کلسیم دارند همین موضوع است .

اکثر کودکان مقدار کافی مواد غذایی مورد نیاز را دریافت نمی کنند .

چه میزان کلسیم مورد نیاز است :

نیاز روزانه به کلسیم در گروههای مختلف با توجه به سن کودک متفاوت میباشد:
۱ تا ۳ سال ۵۰۰ میلی گرم .
۴ تا ۸ سال ۸۰۰ میلی گرم .
۹ تا ۱۹ سال ۱۳۰۰ میلی گرم .
منابع دریافت کلسیم :

شیر مادر، شیر تازه، ماست (لبنیات)، پودرشیر، و … پنیر، ماهی های کوچک که استخوان ریزی دارند و به طور کامل (با استخوان ها) قابل خوردن هستند. نخود و لوبیا سبز، سبزی های با برگ سبز تیره.
استفاده مناسب از غذاهای با کلسیم بالا خصوصاً لبنیات در غذای روزانه کودکان در استخوان بندی کودک و مراقبت از کودک می تواند مؤثر واقع شود .

 

 پروتئین

 باعث تحریک رشد سلامت سلولها و بافتها می شود :

مهم ترین ماده ساختمانی بدن، پروتئین است. قسمت عمده ساختمان عضلات، قلب، مغز، کلیه ها و سایر اعضا (به غیر از آب) از پروتئین است. ساختمان استخوان نیز از پروتئین تشکیل شده است که پر از املاح می باشد. نیاز شدید کودک به پروتئین برای آن است که آنچه را می سوزاند و تلف می شود جبران کند. کودک در سال دوم تولد به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، به ۱٫۱ گرم پروتئین نیاز دارد.در طی شیرخواری نیازهای پروتئینی بر اساس وزن بدن بالا می باشد . نیاز به پروتئین همچنین در موقع جهش رشد در هنگام بلوغ نیز افزایش می یابد .

نیاز روزانه کودکان به پروتئین :
۱ تا ۳ سال ۱۳ گرم .
۴ تا ۸ سال ۱۹ گرم .
۹ تا ۱۳ سال ۳۴ گرم .
۴۶ تا ۵۲ گرم بچه های بزرگتر
منابع دریافت پروتئین :

بر اساس گفته محققان ۱۶ اونس شیر یا ماست ، ۲ اونس گوشت گوسفند ، مرغ یا غذای دریایی یا تخم مرغ برای نیاز روزانه یک بچه ۳ ساله برای پروتئین کفایت می کند .

 

نکته :فرآوده های حیوانی مانند گوشت و لبنیات مقدار زیادی پروتئین دارند، ولی به همراه خود چربی حیوانی و کلسترول نیز دارند که می توانند سبب مشکلات عدیده ای شوند. سالم ترین راهی که پروتئین زیاد و مرغوب در اختیار بدن کودک قرار می دهد، رژیم غذایی شامل انواع سبزی، غلات، حبوبات و میوه ها و شیر سویا می باشد.

 

 فیبر

کودک برای رشد کامل در تغذیه روزانه نیاز به فیبر دارد .
کربوهیدارت موجود در گیاهان از نوع کربوهیدارت پیچیده با کالری کم می باشد . کودکان به علت عدم هضم فیبر موجود در غذا نمی توانند بطور کامل کالری بدست آورند .فیبر موجود در غذا در کاهش بروز دیابت نوع ۲ و افزایش سطح کلسترول در بالغین و احتمالاً در کودکان مؤثر می باشد . محصولات گیاهی برای جلوگیری از یبوست و سیری زودرس در کودکان مؤثر می یاشد.

معمولاً بسیاری از کودکان به طور مستقیم علاقه ای به مصرف مواد غذایی غنی از فیبر نشان نمی دهند . اما جالب آن که برخی غذاهای اشتها آور از میوه ها تا غلات کامل صبحانه ، منبع غنی از فیبر هستند  و بچه ها بدون اطلاع از ماهیتشان آنها را میل می کنند .با شیوع بی رویه چاقی و افزایش وزن در کودکان، مصرف مواد غذایی حاوی فیبر  برای مراقبت از کودک دارای اهمیت ویژه می باشد.

نیاز روزانه کودکان به فیبر :
میزان مورد نیاز فیبر روزانه از فرمول سن ۵+ گرم بدست می آید . بنابراین کودک ۱۳ ساله نیاز روزانه به ۸۱ گرم فیبر نیاز دارد .

 

منابع دریافت فیبر :

بعضی از بهترین منابع فیبر شامل :نان و غلات صبحانه تهیه شده از آرد کامل ،سیب،پرتقال ،موز، توت ها ،آلو ،گلابی ،نخود فرنگی،حبوبان ( لوبیا ، عدس ، نخود )،سبزیجات وبادام است.غذا ها ی پر فیبر در هر وعده حاوی  ۵ گرم فیبر و غذاهایی که منبع خوبی از فیبر هستند در هر واحد غذایی حاوی ۵/۲ تا ۵/۴ گرم فیبر می باشند.  نمونه ای از فیبر موجود در مواد غذایی را در ذیل می بینید:

نمونه ای از فیبر موجود در مواد غذایی را در ذیل می بینید:

نصف لیوان (۱۱۸ میلی لیتر ) از لوبیا سفید پخته            حاوی                    ۵/۹ گرم فیبر

نصف لیوان (۱۱۸ میلی لیتر ) از لوبیا سبز پخته              حاوی                    ۶/۶ گرم فیبر

یک عدد سیب زمینی شیرین متوسط با پوست              حاوی                    ۸/۴ گرم فیبر

یک عدد کلوچه گندمی                                           حاوی                     ۴/۴ گرم فیبر

نصف لیوان (۱۱۸ میلی لیتر ) از نخود سبز  پخته             حاوی                    ۴/۴ گرم فیبر

یک عدد گلابی نرسیده با پوست                                حاوی                    ۴ گرم فیبر

نصف لیوان (۱۱۸ میلی لیتر ) از تمشک                        حاوی                    ۴ گرم فیبر

یک عدد سیب زمینی متوسط با پوست                        حاوی                    ۸/۳ گرم فیبر

۴/۱ لیوان غلات صبحانه با جو سبوس دار                      حاوی                    ۶/۳ گرم فیبر

۲۸ گرم  بادام                                                        حاوی                    ۳/۳ گرم فیبر

یک عدد سیب متوسط با پوست                                 حاوی                    ۳/۳ گرم فیبر

نصف لیوان (۱۱۸ میلی لیتر ) کشمش                           حاوی                   ۳ گرم

یک عدد پرتقال متوسط                                             حاوی                    ۳ گرم

یک عدد موز متوسط                                                 حاوی                   ۳ گرم

 

 

 

آهن:

چرا کودکان به آن نیاز دارند:

آهن به پمپاژ خون در بدن کمک می کند. آهن در بخشی از سلول های قرمز خون که اکسیژن را در بدن حمل می کند قرار دارند.
آهن برای رشد مغز کودک بسیار مهم است . اثرات منفی کمبود آهن بر روی شناخت ممکن است غیرقابل برگشت باشد حتی وقتی که این مدت کمبود کوتاه باشد .کودکان کوچکتر به علت سرعت رشد دارای ریسک بیشتری می باشند .کمبود آهن می تواند باعث کم خونی شود .

 

 

منابع دریافت فیبر:

هر دو غذاهای حیوانی و گیاهی حاوی آهن می باشند . محصولات حیوانی مثل گوشت ، گوشت تیره مرغ و غذاهای دریایی سرشار از آهن ، فرمی از آهن می باشد که به بهترین نحو در دستگاه گوارش جذب می شود .
غذاهای گیاهی مانند اسفناج و سبزیجات سرشار از آهن می باشد .
با افزودن مقداری ویتامین C به غذای کودکان مانند پرتقال ، آب پرتقال ،گوجه فرنگی ،کیوی ،توت فرنگی، آهن موجود در غذا بهتر جذب می شود .

چون ذخیره آهن بدن تا پایان دو سالگی کافی نیست، بنابراین  برای مراقبت از کودک باید تا آن زمان آهن به صورت دارو به کودک داده شود. غذاهای آهن دار مانند گوشت و تخم مرغ مفید می باشند، اما کافی نیستند.

نکته:مقدار زیادی آهن را می توان از سبزی هایی مانند بروکلی، کولارد و کدو و حبوباتی مانند سویا و لوبیا، بدون تحمیل چربی اشباع شده موجود در شیر و گوشت به دست آورد.

کلام آخر :  کلید مراقبت از کودک سالم غذا خوردن است .لذت بردن از انواع غذاهای مغذی در هریک از گروه های غذایی عنوان شده است . به همین دلیل شما باید کودکتان را تشویق به خوردن این مواد غذایی به نسبت های تعیین شده در طول روز نمایید ، در این صورت میتوان مطمئن شد که بدن کودکتان تمام ویتامین های لازم را دریافت خواهد کرد.

اشتراک‌گذاری این مقاله:

.: آخرین نوشته‌ها :.

.: دنبال چه هستید؟ :.

دیدگاه‌های شما:

0 دیدگاه

  1. […] تغذیه (به انگلیسی : Malnutrition) یا عدم تغذیه مناسب یک نوع بیماری است که مهمترین دلیل ایجاد آن، مصرف […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *