مركز خدمات بالینی ، مراقبتی و آموزشی در منزل پارسیان مهرپرور تحت نظارت مستقیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

  • info@mehrparvar.com
  • 021-44442410

بهداشت دهان و دندان در سالمندان  – پرستار سالمند در منزل

بهداشت دهان و دندان در سالمندان  – پرستار سالمند در منزل

در این مقاله به بررسی بهداشت دهان و دندان در سالمندان  – پرستار سالمند در منزل می پردازیم.
رعایت بهداشت دهان و دندان در سالمندان
به افرادی که در اثر بالا رفتن سن در آنها دچار تغییرات عملکردی مهم در بدنشان می شوند سالمند می گویند.بهبودشرایط بهداشتی در سال های اخیر در کشور ما نیز همانند خیلی از کشورهای جهان سبب افزایش متوسط طول عمرافراد گشته و تعداد سالمندان بالای ۶٠ سال افزایش پیدا کرده است.در حال حاضربیش از ۴ میلیون سالمند بالای ۶٠ سال درکشورمان زندگی میکنند.
بنایراین این تغییرات لزوم شناخت تغییرات جسمی و روانی درسالمندان و تأثیری که این تغییرات روی مراقبت ها و نگهداری های  بهداشت دهان و دندان این گروه میگذارد،را آشکار می گرداند تا بدین وسیله بتوان خدمات بهتری به سالمندان ارائه کرد.
نحوه مراقبت از دندان های طبیعی :
در سالمندانی که دندانهای طبیعی دارند، تمیزکردن پلاک میکروبی مهمترین اصل درمراقبت بهداشت دهان و دندان آنها در منزل میباشد. این عمل علاوه برجلوگیری ازایجادپوسیدگی دندان و بیماریهای لثه ای سبب خوشبوشدن دهان نیز خواهد گردید.نحوه صحیح مسواک زدن مطابق روشی که قبلاً توضیح داده شده است،برای اکثرافراد مسن بامسواک نرم توصیه میشود.
ین ر حالی است که در سالمندانی که دچار تحلیل در لثه (در نواحی مشخصی ازدهان) شده اند، استفاده ازمسواک بسیارنرم آن هم باحرکات چرخشی برسطوح دندانی و با فشارملایم درنواحی تحلیل توصیه میشود. استفاده ازخمیردندان باتوجه به مزایای وجودفلوراید و کمک به برطرف کردن پلاک ورنگ روی دندانها الزامی است(البته به شرطی که خمیردندان راقورت ندهند).
نحوه صحیح مراقبت از دندان های مصنوعی در سالمندان :
١. نگهداری ازپروتزکامل (دست دندان): بعدازهروعده غذایی پروتزمتحرک بایدازدهان خارج و ابتدا با آب شسته شود. سپس بامسواک و خمیردندان،تمام سطوح بخصوص سطحی که درتماس بامخاط دهان میباشد ازخرده های موادغذایی باقیمانده تمیزگردد.
روش مناسب دیگراستفاده ازمسواک به همراه صابون غیرمعطرویا مایع ظرفشویی میباشد. توجه داشته باشید از پودرهای ساینده به هیچ وجه جهت تمیزکردن دست دندان استفاده نکنید. علاوه برتمیزکردن دست دندان بعد ازهروعده غذایی،پس از خارج کردن آن باید دهان را بطور کامل با آب گرم یامحلول نمکی رقیق شستودرصورت امکان بایک مسواک نرم لثه هاراتمیزکرد وباانگشت،لثه هاراماساژداد.
 ٢. نگهداریازپروتزمتحرک ناکامل یا پارسیل : لازم است که بعدازهروعده غذایی،پروتزمتحرک ازدهان خارج و تمیز شود ، سپس دندانهای باقیمانده به کمک مسواک و نخ دندان پاکیزه شود. این سالمندان می باید ازدو مسواک استفاده کنند. یکی برای تمیزکردن پروتز و از دیگری برای تمیزکردن دندانهای طبیعی که درداخل دهانباقی مانده است.

 

٣. نگهداری ازپروتز ثابت: مراقبت  ازپروتزهای ثابت به این شکل است که پس ازهروعده غذایی، پروتزثابت را میتوان با برس،نخ دندان و مسواک مخصوص به آن،نظافت کرد.

 

به سالمندان توصیه میشود که در زمان تمیزکردن پروتزدندان،ظرف آب پلاستیکی را که تانیمه پر می باشد را زیردست خودقراردهندتادرصورتی که پروتزازدستشان افتاد آسیب نبیند. درموقع شستن به بیمارتوصیه میشودکه پروتزرا بین انگشت شست و اشاره خودمحکم بگیرد و مسواک بزند. نبایدآنرا درکف دست نگه داشت،چون اگردست دندان ازدست بیفتد،ممکن است دوتکه شود.
همچنین علاوه براستفاده ازمسواک جهت تمیزکردن پروتز،میتوان دست دندان را به صورت هفتگی دریک محلول ضدعفونی کننده ( که شامل یک قاشق چایخوری مایع سفیدکننده خانگی (وایتکس) داخل حدودنیم لیترآبمی باشد )به مدت نیم ساعت قرارداد. بعداز خارج کردن دندان مصنوعی ازمحلول تمیزکننده،پروتزباید کاملازیرشیرآب شسته شود و سپس داخل دهان قرار بگیرد.
فراموش نکنید که محلول وایتکس رابرای تمیزنمودن پروتزهای پارسیل استفاده نکنید ؛چون امکان دارد سبب کدرشدن قسمت فلزی آن شود. با توصیه دندانپزشک میتوان ازقرصهای پاک کننده جهت برطرف کردن رنگ وجرم روی پروتزروزی یکبار استفاده شود.به سالمندانی که ازپروتزاستفاده میکنندتوصیه میشود در طول روز اگر زمانی راخارج از منزل هستندو غذا میخورند، وسایل لازم جهت تمیزنمودن دندان ها و نیزپروتز خود راب همراه داشته باشند.
همچنین درطول شبانه روز لازم است که دندانهای مصنوعی متحرک برای مدتی ازدهان خارج شوند تا دهان که تحت فشاردندانهای مصنوعی د ر زمان  غذاخوردن بوده است،استراحت کند و به وضعیت طبیعی خود باز گردند. توصیه میشودحدود ٨ ساعت دست دندان درآورده شودکه بهترین زمان برای این مدت هنگام خواب است.بعد از تمیزکردن دست دندان درشب و قبل ازخواب باید آنرا درظرفی پر از آب گذاشت تا آب  ازدست ندهدوتغییر حجم پیدانکند. توصیه میشود که هیچگاه دست دندان را در آب داغ قرار ندهید و یا با آب داغ نشوئید.
برای سالمندانی که از دست دندان استفاده میکنند ، زمانی که دچار تورم و درد و تحریک بافت های دهان شوند، به  آنان توصیه کی شود که دست دندان را ازدهان خارج نمایند وحتماً سالمند را به مراکز بهداشتی درمانی ارجاع نمایید. به هیچ وجه جهت اصلاح و تطابق دست دندان با بافت های دهان ازسمباده و یا وسایل ساینده و چسبهای آماده استفاده نکنید. زیرا تطابق قرارگیری دندانهادرمقابل هم در هر دو فک بهم خواهد خورد و پس ازآن نمیتوان بدون آنها از دست دندان استفاده کرد.
تمام بیمارانی که دارای دست دندان هستندحتی اگرازنظرخودشان مشکلی نداشته باشند،بایدحداقل هر ۶ تا ١٢ ماه یکباربه دندانپزشک جهت معاینه مراجعه نمایند.
نگهداری از  دهان و دندان در سالمندان ناتوان و در بستر:
برای سالمندانی که از نظر فیزیکی به شدت ناتوان هستند و یا به دلیل بیماری های خاص قادر به رعایت بهداشت دهان و دندان خود نمی باشند ، باید اقدامات بهداشتی زیرتوسط پرستار سالمند که ازآنهانگهداری میکند،صورت گیرد:
– اگر سالمند در بستر می باشد لازم است با قراردادن چندین بالش درزیرسر سالمند ،سر او به صورتی بلند شود که روبروی صورت شما قرار بگیرد. پس از آن با یک حوله تمیز و یک ظرف روی سینه سالمند ، در زیر چانه او قرار دهید.
– چنانچه سالمند روی صندلی چرخدار قراردارد، پرستار می باید درپشت او قرار بگیریدو یک دست خود را در زیر چانه او و سرش را بر روی بدن خود تکیه دهید. حوله رابرروی سینه به صورتی قرار دهیدکه شانه هایش راهم بپوشاندوظرفی رابرروی پای بیماریابرروی میزجلوی صندلی بیمارکه به اونزدیک است قراردهیدویااینکه اگربتوانیدصندلی چرخداررا نزدیک دستشویی ببرید.
مسواک کردن راطبق روش توصیه شده دربحث رعایت بهداشت دهان ودندان انجام دهیدوازنخ دندان نیزاستفاده نمایید.
اگرلبهای سالمند بیمار خشک و ترک خورده می باشند ،با وازلین چرب کنید.
استفاده از محصولات زیر  برای بهداشت دهان و دندان در سالمندان توصیه میشود.
-واترپیک
-مسواک دندان مصنوعی
-قرص پاک کننده دندان مصنوعی
-مسواک برقی

 

برچسب ها :
اشتراک گذاری :