مركز خدمات بالینی ، مراقبتی و آموزشی در منزل پارسیان مهرپرور تحت نظارت مستقیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

  • info@mehrparvar.com
  • 021-44442410

الگوی تغذیه برای سلامتی سالمندان – پرستار برای سالمندان در منزل

الگوی تغذیه برای سلامتی سالمندان – پرستار برای سالمندان در منزل

در این مقاله به بررسی الگوی تغذیه برای سلامتی سالمندان – پرستار برای سالمندان در منزل می پردازیم.
سلامت همه افراد جامعه به خصوص سالمندان به تغذیه مناسب مرتبط است ، توصیه ای که به پرستاران سالمندان می شود این است که تا جایی که می توانند از مواد غذایی  مفید و عالی در وعده های غذایی سالمندان استفاده نمایند تا حتی در این دوران سالمندان بتوانند روی پای خود بایستند و سلامت بمانند.
راز طول عمردر چیست ؟هر یک از ما بارها این سوال را از خود پرسیده ایم که چگونه می توان طول عمر بیشتری داشت ؟موارد مؤثر شامل عوامل جسمی، روانی و اجتماعی می شوند که آگاهی از آنها به سالمندان کمک می کند تا عمر طولانی تر و زندگی پرنشاط تری داشته باشند.اکثر سالمندان در سنین سالمندی برخلاف دوران جوانی که عادت داشتند روزی سه وعده غذای اصلی داشته باشند، تمام وعده های غذایی شان شامل میان وعده ها می شود و فقط یک بار در روز وعده غذایی اصلی دارند، مصرف میان وعده برای سالمندان مفید است و کالری دریافتی سالمندان را به مقدار کافی به آنان می رساند.
مصرف پروتئین در سالمندان
در صورتی که بدن سالمندان دچار کمبود پروتئین باشد  سیستم دفاعی بدن سالمند دچار مشکل می شود و سبب  ابتلای سالمند به بیماری های مختلف می شود. نیاز به پروتئین در هنگام ابتلا به بیماری و عفونت، اعمال جراحی و شکستگی های استخوانی بیشتر می باشد. مصرف مرتب و روزانه صبحانه، مصرف حجم کمی از غذا در هر وعده، حفظ وزن بدن در یک میزان مشخص، مصرف روزانه میوه و سبزی، مصرف کمتر چربی و روغن و مواد غذایی چرب، خودداری از مصرف نمک و مواد غذایی شور به مقدار زیاد و علاوه بر این ها، عوامل ارثی و ژنتیکی، فعالیت بدنی منظم، اجتماعی بودن، معاشرت های دوستانه و مسائل اقتصادی در افزایش طول عمر انسان مؤثر است.
برنامه ریزی غذایی برای سالمندان با توجه به شرایط خاص این دوره تفاوت هایی با افراد دیگر دارد که بدین منظور آگاهی از نیاز بدن به مواد مغذی ضروری می باشد و مواد مغذی مورد نیاز بدن شامل انرژی، پروتئین، قندها و مواد نشاسته ای، چربی، ویتامین ها، مواد معدنی و آب است. در دوران سالمندی با افزایش سن نیاز بدن به انرژی به واسطه کم شدن بافت عضلانی و فعالیت بدنی کم می شود و بر این اساس به منظور جلوگیری از افزایش وزن در این دوران مصرف غذاهای کم حجم، غنی از مواد مغذی، پرهیز از مصرف مواد غذایی شیرین و چرب توصیه می شود و داشتن وزن مناسب به حفظ فشار خون، قند خون و چربی خون در میزان طبیعی کمک می کند.
در بدن عضلات محل ذخیره پروتئین می باشند و با توجه به تحلیل عضلات بدن در دوران سالمندی نیاز بدن به پروتئین بیشتر می شود که کمبود پروتئین سبب آسیب سیستم دفاعی بدن و ابتلا به بیماری می شود. نیاز به پروتئین در هنگام ابتلا به بیماری و عفونت، اعمال جراحی و شکستگی های استخوانی افزایش می یابد. انواع گوشت، لبنیات، تخم مرغ و حبوبات از منابع خوب پروتئین هستند و مصرف ماهی به میزان۲ تا ۳ بار در هفته علاوه بر تأمین پروتئین با کیفیت خوب خطر ابتلا به بیماری های قلبی و آلزایمر را هم کاهش می دهد، سوخت و ساز مواد قندی و نشاسته ای با ازدیاد سن کم می شود.
و در دوران سالمندی توصیه می شود از مواد قندی ساده مانند قند، شکر، نوشابه های شیرین کمتر استفاده شود و بیشتر مواد نشاسته ای مانند غلات، حبوبات و نان های تهیه شده از آردهای سبوس دار مصرف شود.ویتامین A برای بینایی، رشد و نگهداری بافت های مخاطی و فعالیت سیستم ایمنی بدن ضروری است و منابع غذایی غنی این ویتامین سبزی های زرد و نارنجی مانند هویج، میوه های زرد و نارنجی مانند انبه، هلو و سبزی های برگ سبز تیره مانند اسفناج است و اگرچه ویتامین A در دوران سالمندی به خوبی توسط دستگاه گوارش و کبد جذب و ذخیره می شود، اما استفاده از آن در بدن به کندی صورت می گیرد.با افزایش سن، میزان ویتامین D در بدن سالمندان کاهش می یابد و دریافت ویتامین D کم می شود. ساخت این ویتامین در پوست سالمندان کمتر می شود.
در افراد سالمند و در بیشتر جوانان کمبود ویتامین d مشاهده می شود بهتر است با مواد غذایی غنی از ویتامین D مانند زرده تخم مرغ ، جگر و روغن کبد ماهی آشنا باشید، فراموش نکنید که مهمترین راه تأمین این ویتامین استفاده از نور مستقیم آفتاب می باشد نه از پشت شیشه. قرار گرفتن در معرض نور آفتاب در نواحی دست ها، بازوها و صورت به مدت ۵ تا ۱۵ دقیقه در روز حداقل ۲ تا ۳ بار در هفته سبب تولید کافی ویتامین D در پوست می شود.برای پیشگیری از زخم های گوارشی در سالمندان باید از استعمال سیگار و ترکیبات اسیدی نظیر آبلیمو و سرکه در هنگام ناشتا پرهیز کرد و معده این افراد نباید برای مدت طولانی خالی بماند.

 

 

 

همانطور که می دانید یبوست و زخم های دستگاه گوارش در سالمندان معمول است. کاهش اسید معده باعث کاهش جذب ویتامین D، B۲، اسیدفولیک و کلسیم می شود و برای رفع یبوست نیز توصیه می شود علاوه بر فعالیت بدنی از موادغذایی پرفیبر نظیر خشکبارها و آلو، زردآلو، انجیر، میوه و سبزی های تازه و آب کافی استفاده کرد. کنند و.برای پیشگیری از بیماری های قلبی به افراد مسن توصیه می شود علاوه بر پرهیز از مصرف دخانیات و موادغذایی شور،پرنمک، روغن های نباتی و حیوانی، کره، غذاهای کلسترول دار نظیر تخم مرغ، گوشت قرمز، کله پاچه، جگر، دل، قلوه، غذاهای سرخ شده کمتر مصرف کنند و به جای آنها از میوه ها، سبزی ها، روغن های گیاهی، گوشت سفید مثل مرغ و ماهی، مغزدانه ها، حبوبات، شلغم و اسفناج استفاده کنند.
در بین ماهی ها بهترین نوع ماهی برای مصرف سالمندان ماهی های روغنی نظیر حلوا، قباد، شیر، کیلکا و اوزون برون می باشد . در سنین بالای ۴۵ سال معمولاً شاهد دیابت نوع ۲ می باشیم که از دلایل این بیماری می توان به سابقه خانوادگی، مصرف داروهای شیمیایی، چاقی و کاهش فعالیت نام برد. بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ در فاز اول قرص دریافت می کنند و در صورت عدم کنترل قند خون یا بالا بودن بیش از حد قند باید از انسولین تزریقی استفاده کنند.
نشانه های اصلی بیماری دیابت  نوشیدن زیاد آب، پرخوری، پر ادراری، احساس ضعف و خستگی، تاری دید و عفونت های مختلف می باشد. از راه های اصلی پیشگیری از دیابت در سالمندان کنترل وزن و کاهش دریافت غذاهای حاوی کربوهیدرات ساده نظیر نان لواش و باگت، برنج، سیب زمینی، ماکارونی، گندم، قند و شکر و مصرف بیشتر سبزی ها، حبوبات و نان سبوس دار است و باید مصرف میوه های شیرین نظیر انگور، خربزه، هندوانه و توت را محدود کنند.در افراد سالمند مبتلا به دیابت کاهش قند خون ناشی از مصرف دارو یا انسولین یکی ازمشکلات رایج و خطرناک است و در صورت بروز باید به سرعت یک ماده قندی به بیمارداد.
اشتراک گذاری :