بیماری های چشم : نشانه های انواع بیماری چشم، علل و درمان مشکلات چشمی

بیماری های چشم : نشانه های انواع بیماری چشم، علل و درمان مشکلات چشمی

9 آذر 1400
بدون دیدگاه

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

بیماری های چشم ، علل و علائم

چشم‌ها از مهمترین اعضای بدن هستند و بروز کوچکترین علائم در آن‌ها می‌تواند زنگ خطری برای بروز یک بیماری شایع چشمی باشد. زمانی در زندگی فرا می رسد که خطر ابتلا به تعدادی از بیماری های چشمی افزایش می یابد با افزایش سن، به خصوص در سن 60 سالگی و بعد از آن، چشمان ما عملکردهای مرتبط با سن را از خود بروز می دهند. در این مقاله از سایت مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور به بررسی علائم و علل انواع بیماری های چشم می پردازیم.

1 – بیماری های چشم : آب مروارید چیست؟

اصولا هرگونه کدورت عدسی چشم را آب مروارید می گویند. عدسی یا لنز داخل چشم، یک بافت پروتئینی فاقد رگ خونی و عصب می باشد. وظیفه اصلی آن شکست نور و کم و زیاد کردن نور وارد شده به داخل چشم، برای دیدن اشیا در فاصله های دور و نزدیک است.

عوامل موثر در ایجاد آب مروارید

  • دیابت
  • علل ارثی
  • سوء تغذیه
  • کهولت سن و پیری
  • التهاب عنبیه چشم
  • نقصان های مادرزادی
  • کار زیاد در مقابل آفتاب
  • ضربه به چشم و عدسی
  • وجود بیماری های ضعیف کننده
  • تماس طولانی با نور آفتاب(پرتو فرابنفش)
  • مصرف طولانی مدت بعضی از داروها مثل کورتون ها
  • ضربه به سر که منجر به اختلال در تغذیه عدسی گردد.
  • اشعه های یونیزه(اشعه ایکس)، اشعه گاما ناشی از تلویزیون های قدیمی

این بیماری بیشتر در چه افرادی دیده می شود؟

آب مروارید در هر سنی و در تمامی افراد ممکن است بروز کند حتی ممکن است یک نوزاد به طور مادرزادی، بیماری آب مروارید داشته باشد، ولی بیشتر در افراد بالای ۴۰ سال و سالمندان بروز می کند.

بیماری چشمی آب مروارید | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

علایم بیماری آب مروارید

آب مروارید باعث درد، قرمزی ، خارش، آب ریزش و دیگر تغییرات چشمی نمی شود. تنها علامت بارز آن، کاهش دید یا تاری دید می باشد که میزان این کاهش به محل کدورت عدسی بستگی دارد اگر کدورت در مرکز لنز ایجاد شود، کاهش دید درمقابل نور بیشتر خواهد شد و یا ممکن است بیمار نزدیک بین شود.

پیشگیری از بیماری آب مروارید چشم

مصرف داروهای کورتیزونی یا هرگونه داروی دیگری که بر عدسی تأثیر می گذارد، باید به دقت تحت نظر پزشک مصرف شود. بیماری های چشمی که ممکن است باعث آب مروارید شود، باید سریعا درمان شوند. به طور منظم از عینک آفتابی مناسب استفاده شود. از رژیم غذایی که دارای مقادیر مناسب ویتامین آ و بتاکاروتن باشد، استفاده شود.

منابع ویتامین آ

روغن جگر ماهی، هویج (در هویج ماده ای به نام کاروتن وجود دارد که بدن آن را تبدیل به ویتامین آ می کند)، جگر گوساله، جگر مرغ، جگر گاو، پنیر، زرده تخم مرغ، کره تازه، قلوه، در سبزیجات بیش از همه جعفری، کدو، اسفناج، کاهو، شاهی و در میان میوه ها: خربزه، طالبی، گیلاس، موز، خرما، هلو و پرتقال بیش تر از سایر مواد غذایی دارای ویتامین آ می باشند.

آیا ممکن است آب مروارید به آب سیاه تبدیل شود؟

بله،در مواردی که به اصطلاح عموم،آب مروارید خیلی رسیده باشد و تحت عمل جراحی قرار نگرفته باشد، ممکن است به آب سیاه یا (گلوکوم) تبدیل شود که در آن صورت ممکن است عوارض جبران ناپذیری برای بیمار به دنبال داشته باشد های اخیر، با ابداع تکنیک های نو و اختراع و سایت جدید و لنزهای داخل چشمی، عوارض جراحی آب مروارید خیلی کمتر شده و تقریبا همه ی عوارض عمل را می توان درمان کرد. لذا هر موقع بیمار، دید غیر قابل قبول به دلیل آب مروارید داشته باشد، باید تحت عمل جراحی قرار گیرد، ولی آن چه اهمیت دارد و بیماران باید به آن توجه کنند این است که عمل جراحی را آن قدر به تأخیر نیندازند که به آب سیاه تبدیل شود.

2 – بیماری های چشم : گلوکوم یا آب سیاه

کلمه گلوکوم مانند نام بسیاری از بیماری های دیگر از زبان یونانی گرفته شده است. گلوکوم به معنی رنگ دریاست. این نام گذاری شاید به دلیل تغییر رنگ قرنیه در آب سیاه مادرزادی باشد.گلوکوم یا آب سیاه بیماری ای است که به دلیل افزایش فشار های داخل چشم، عصب بینایی آسیب می بیند.

زیرا عصب بینایی مسئولیت انتقال اطلاعات بینایی به مرکز مغز را برعهده دارد. با آسیب دیدن این عصب در میدان بینایی نقص ایجاد میشود و اگر درمان نشود، احتمال نابینایی کامل بسیار زیاد است.

علل آب سیاه یا گلوکوم

در بعضی موارد عامل به وجود آمدن گلوکوم قابل تشخیص است مانند ضربه به چشم، بعضی از اعمال جراحی چشم و بسته شدن زاویه چشم، اما در بسیاری از موارد گلوکوم یک بیماری با علت ناشناخته است و عوامل ژنتیک و محیطی فراوانی در به وجود آمدن گلوکوم دخالت دارند.

انواع گلوکوم

میتوان گلوکوم را به دو دسته تقسیم کرد:

  1. گلوکوم زاویه باز
  2. گلوکوم زاویه بسته

بهتر است بدانید که زاویه چشم به بخشی از چشم گفته می‌شود که بین عنبیه یعنی بخش رنگی چشم و قرنیه یعنی بخش شفاف چشم قرار گرفته است. به طور معمول در ناحیه جلویی چشم مایعی شفاف در حرکت است؛ این مایع در داخل چشم تولید می‌شود و از ناحیه زاویه چشم خارج میشود. در صورتی که زاویه چشم دچار آسیب شده  باشد یا بسته شود، این مایع نمیتواند از چشم خارج شود و باعث افزایش فشار داخل چشم و به وجود آمدن گلوکوم می‌شود.بیشتر بیماران با گلوکوم از نوع زاویه باز روبرو می‌شوند، اما در صد قابل توجهی از بیماران نیز دچار تنگی یا بسته بودن زاویه چشم هستند.

علائم گلوکوم

علائم گلوکوم بر حسب نوع آن متفاوت است:

  • گلوکوم مادرزادی :  که با علائمی از قبیل سفیدی قرنیه، اشک ریزش، ترس از نور و بزرگی چشم خود را نشان میدهد و ظاهر می شود.
  • گلوکوم زاویه باز : در اغلب موارد گلوکوم زاویه باز و همچنین گلوکوم زاویه بسته مزمن، بیمار متوجه وجود گلوکوم نمی‌شود مگر وقتی که بیماری خیلی پیشرفت کند و اختلال در میدان بینایی به وجودآید .
  • گلوکوم زاویه بسته حاد : این بیماری با علائم حاد کم شدن دید در چشم، اشک ریزش، ترس از نور، دیدن هاله و رنگین کمان اطراف نورها، تهوع و استفراغ بروز می‌کند. در چنین شرایطی، سالمند را  باید به صورت اورژانس به چشم پزشک ببرید تا تحت درمان فوری قرار بگیرد.

گلوکوم یا آب سیاه | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

تشخیص گلوکوم یا آب سیاه

در اغلب موارد معاینه کامل بالینی شامل اندازه گیری فشار داخل چشم، معاینه زاویه چشم، بررسی نمای عصب بینایی و تست میدان بینایی برای تشخیص گلوکوم کافی است؛ ولی در بعضی موارد خاص نیاز به انجام تست‌های دیگر مانند تصویربرداری از سر عصب بینایی و شبکیه نیز وجود دارد.

آیا گلوکوم قابل درمان است؟

در روند و مراحل بیماری گلوکوم، عصب بینایی به تدریج آسیب می‌بیند و سلول‌های عصبی موجود در آن به مرگ تدریجی دچار میشوند. وقتی  که گلوکوم تشخیص داده می‌شود برای بخشی از الیاف عصب چشم که از بین رفته است درمانی در حال حاضر وجود ندارد. هدف اصلی از درمان گلوکوم، برای این است که  از پیشرفت بیماری گلوکوم جلوگیری کرده و دید باقیمانده برای انجام امور زندگی عادی بیمار حفظ شود. علت انتخاب آب سیاه که نام دیگر همین بیماری است نیز صدمه های غیرقابل برگشت آن به عصب بینایی است. به طوری که اگر درمان مناسب صورت نگیرد شخص به کلی بینایی خود را از دست می دهد و قادر به تشخیص شب و روز م نمی باشد. (سیاهی مطلق)

راه‌های درمان گلوکوم کدامند؟

در اغلب موارد به جز گلوکوم مادرزادی و گلوکوم‌های زاویه بسته، درمان با قطره‌های چشمی شروع می شود و در صورتی که گلوکوم با درمان طبی کنترل نشود، باید درمان‌های دیگر مانند استفاده از لیزر یا سایر اعمال جراحی انجام شود.در گلوکوم مادرزادی و گلوکوم زاویه بسته اغلب نیاز به یکی از روش‎های جراحی گلوکوم وجود دارد که چشم پزشک بر حسب شرایط بیمار نوع آن را انتخاب می‌کند.

هر کس گلوکوم دارد سرانجام دچار نابینایی می‌شود؟

خوشبختانه با در دسترس بودن داروهای جدید و روش‌های نوین جراحی، بسیاری از بیماران مبتلا به گلوکوم می‌توانند یک زندگی عادی داشته باشند، اما در صورتی که بیمار توجه لازم به بیماری خود نداشته باشد، این بیماری می‌تواند به نابینایی منجر شود.

3 – بیماری های چشم : بیرون زدگی چشم

بیرون زدگی چشم زمانی به وجود می‌‌آید که یک یا هر دو چشم به علت برخی از انواع ضایعات و اختلالات چشمی از قبیل تورم عضلات چربی و بافت‌های پشت چشم از درون کاسه چشم بیرون بیاید. در این شرایط بخش زیادی از قرنیه در معرض هوا قرار می‌‌گیرد و به این ترتیب حفظ رطوبت چشم به یک اقدام دشوار تبدیل خواهد شد. گاهی بیرون زدگی چشم می‌تواند فشار بسیار زیادی را بر عصب بینایی وارد کند و باعث از دست دادن بینایی شود.

علل بیرون زدگی چشم

بیرون زدگی چشم با بیماری‌ها و اختلالات متعددی مانند موارد زیر در ارتباط است :

  • آب سیاه
  • سرطان خون
  • پرکاری تیروئید

علائم بیماری بیرون زدگی چشم

برخی از علائم و نشانه‌های بیرون زدگی چشم به شرح زیر می‌باشند:

  • درد چشم
  • قرمزی چشم
  • حالت بیرون زده چشم
  • خشکی بیش از حد چشم
  • سفیدی قابل‌مشاهده بین قسمت فوقانی عنبیه و پلک

بیماری بیرون زدگی چشم | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

درمان بیماری چشمی بیرون زدگی چشم

همه موارد بیرون زدگی چشم باعث می‌شود که بخش بزرگی از آن در معرض هوا قرار بگیرد و سطح چشم خشک شود. در این شرایط برای جبران خشکی چشم استفاده از قطره و اشک مصنوعی می‌تواند به حفظ رطوبت آن کمک کند. همیشه قبل از استفاده از این محصولات بروشور آن‌ها را مطالعه کنید. متخصص چشم با شما در خصوص مناسب بودن این محصولات صحبت خواهد کرد. در صورتی که علائم و نشانه‌های شما همچنان باقی بماند باید دوباره به متخصص چشم مراجعه کنید.

4 – بیماری های چشم : سیتومگالوویروس

سیتومگالوویروس یک نوع عفونت است که به سلول‌های گیرنده نور در عنبیه حمله می‌‌کند. باید بموقع درمان گردد زیرا باعث کاهش بینایی و در موارد بسیار شدید منجر به نابینایی شود.

علل سیتومگالوویروس

سیتومگالوویروس یا CMS یک نوع ویروس است که منبع عفونت در انسان محسوب می‌شود و عمدتاً هیچ نشانه و علامتی را به وجود نخواهد آورد. اگرچه در اکثر افراد سیستم ایمنی بدن قادر به رفع این نوع ویروس است در افرادی که سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف است ریسک ابتلا به این عفونت افزایش پیدا می‌کند. این نوع عفونت در افراد مبتلا به ایدز بسیار شایع است و این افراد در مقایسه با دیگران بیشتر دچار این نوع عفونت خواهند شد. این نوع عفونت در نقاط مختلفی از بدن به وجود می‌آید که بیشتر دستگاه گوارش را درگیر می‌کند، عنبیه به بافتی که در قسمت پشت چشم قرار دارد و در بین نقش مهمی را ایفا می‌کند که گفته می‌‌شود. در اکثر موارد بیشتر عفونت‌ها زمانی به وجود می‌‌آیند که تعداد سلول‌های T در بدن فرد به زیر ۴۰ سقوط کند.

علائم سیتومگالوویروس

 اکثر افراد مبتلا به سیتومگالوویروس هیچگونه علامتی احساس نمی‌کنند. برخی نشانه‌های خاص وجود دارد که نشان دهنده ویروس است. این علائم به شرح زیر می‌باشند:
  • نقاط کور یا دید تار
  • احساس برق در چشم
  • از دست دادن دید محیطی و احساس جسم شناور در چشم

بیماری چشمی سیتومگالوویروس | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

 درمان بیماری چشمی سیتومگالوویروس

 افرادی دارای سیستم ایمنی ضعیفی در صورت داشتن علایم آن باید زودتر به یک متخصص مراجعه نمایند. داروهای مختلفی وجود دارد که می‌تواند به کاهش عوارض اختلال سیتومگالوویروس کمک کند. هرچه فرایند درمان زودتر شود شانس بهبود سطح بینایی افزایش خواهد یافت. همچنین اگر فقط یک چشم عفونت کرده باشد شروع زود هنگام درمان آن چشم از عفونی شدن چشم دیگر جلوگیری خواهد کرد. مصرف داروهای خوراکی و تزریقی و وریدی می‌‌تواند روند پیشرفت این بیماری را کند نماید و باید به صورت مرتب استفاده شود تا چشم بهبود پیدا کند.

5 – بیماری های چشم : کوررنگی

 همه افرادی که کوررنگی دارند می‌توانند همه رنگ‌ها را ببینند اما در تمایز گذاری بین برخی رنگ‌های خاص مشکل دارند. افراد دچار این اختلال در تشخیص یک طیف خاص از رنگ‌ها به مشکل بر نمی‌خورند اما اکثر آنها نمی‌توانند تفاوت بین رنگ‌های طیف قرمز و سبز را درک کنند. برخی از این افراد نمی‌توانند رنگ آبی را از رنگ زرد تفکیک کنند و یک گروه بسیار کوچک دارای اختلالی هستند که از آن تحت عنوان مونوکروماتیسم یاد می‌‌شود و فقط می‌توانند رنگ سفید و مشکی را مشاهده کنند. کوررنگی حدود ۷ درصد از مردان و کمتر از یک درصد از زمان را درگیر می‌کند.

 علل ایجاد کوررنگی

این بیماری ژنتیکی به علت اختلال در نحوه دریافت و پاسخ دادن به برخی رنگ‌های خاص توسط یک یا چند سلول حساس به نور در عنبیه به وجود می‌آید. این سلول‌ها طول موجهای مختلف را دریافت می‌‌کنند و به این رویه کمک می‌‌نمایند بتواند بین رنگ‌های مختلف تمایز قائل شود. این تفاوت در حساسیت یک یا چند سلول باعث می‌شود که فرد دچار کوررنگی شود.

 علائم کوررنگی

نشانه‌های کوررنگی اغلب توسط پدر و مادر و در دوران کودکی فرزند آنها تشخیص داده می‌شود. در سایر موارد علائم و نشانه‌های این اختلال خفیف است و ممکن است تشخیص داده نشود. برخی از علائم شایع کوررنگی به شرح زیر می‌باشند:
  • اختلال در تمایز گذاری بین رنگ‌ها
  • حرکات سریع چشم در برخی موارد نادر
  • ناتوانی در مشاهده سایه‌ها یا توناژ برخی رنگ‌ها

درمان کوررنگی

هیچ گونه روشی برای درمان این اختلال وجود ندارد. خوشبختانه دید اکثر افرادی که دچار کوررنگی هستند طبیعی است و فقط به برخی روش‌های اقتباسی خاص نیاز دارند.

6 – بیماری های چشم : انحراف چشم

 انحراف چشم در نوزادان و کودکان زمانی به وجود می‌‌آید که چشم‌های یک فرد در هنگام مشاهده یک نقطه با هم مطابقت نداشته باشند و به جهات مختلفی نگاه کنند. معمولاً انحراف چشم به علت ضعف عضلات در یک یا دو چشم به وجود می‌آید. ضعیف بودن چشم باعث می‌شود که چشم به جای آنکه روی یک شیء یا یک نقطه خاص متمرکز شود به سمت داخل بینی بچرخد. چشمی که از هدف دور می‌‌شود ممکن است همیشه دچار این اختلال باشد یا آنکه در برخی شرایط خاص دچار انحراف گردد.
انحراف چشم در مراحل اولیه می‌‌تواند باعث دوبینی یا جهت گیری نامناسب چشم شود زیرا هر دو چشم فاقد مطابقت لازم با هم هستند. کودکی که دچار انحراف چشم است به صورت ناخودآگاه تصویر چشمی که دارای عدم مطابقت است را رد می‌کند و ممکن است اتصالات عصبی بین چشم و مغز نتوانند به خوبی رشد کنند. این اختلال می‌تواند باعث انحراف دائمی چشم یا تنبلی آن شود.

 علل بروز انحراف چشم

عوامل متعددی در به وجود آمدن انحراف چشم نقش دارند و این اختلال معمولاً زمینه خانوادگی ندارد. در برخی موارد انحراف چشم به علت دوربینی شدید که درمان نشده است به وجود می‌آید. آسیب دیدگی و ضربه شدید به سر می‌تواند باعث به وجود آمدن انحراف چشم شود زیرا می‌‌تواند قسمتی از مغز که وظیفه کنترل عضلات چشم را بر عهده دارد تحت تاثیر قرار دهد.

علائم انحراف چشم

 مهمترین علامت انحراف چشم زمانی دیده می‌‌شود که هر دو چشم یک جهت خاص را نگاه نمی‌کنند. با این حال انحراف چشم علائم و نشانه‌های بیشتری دارد که در اکثر مواقع در کودکان دیده می‌‌شود. این علائم و نشانه‌ها به شرح زیر می‌باشند:
  • لوچی یک چشم
  • چرخش سر به یک طرف
  • عدم حرکت هر دو چشم با هم
  • عدم تقارن نقاط انعکاسی در چشم

درمان انحراف چشم

برای آنکه بتوان انحراف چشم را درمان کرد باید عضلات ضعیف چشم به کار وادار شوند. می‌توان از روش‌های مختلفی به صورت مجزا یا ترکیبی برای درمان انحراف چشم استفاده کرد. انتخاب هر یک از این روش‌های درمانی به شدت و علت بروز انحراف چشم ارتباط دارد. برخی از این روش‌های درمانی به شرح زیر می‌باشند:
بیماری انحراف چشم | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور
  • چسب زدن یا بستن چشم برای دید بهتر و استفاده از قطره و پماد چشمی کمک می‌کند.
  • استفاده از عینک یا لنز چشمی می‌تواند به افراد مبتلا به دور بینی درمان نشده که باعث انحراف چشم شده است کمک کند.
  • تزریق داروها از قبیل تزریق بوتاکس باعث شل شدن عضلات چشم می‌شود و به این ترتیب تمرکز کردن را برای چشم در موارد ضروری امکان ‌پذیر می‌‌کند.
  • انجام عمل جراحی به صاف کردن و بهبود مطابقت عضلات چشم کمک می‌کند. انجام جراحی به طرز قابل توجهی باعث بهبود سطح انحراف چشم می‌‌شود اما در مقایسه با سایر روش‌های درمانی یک روش گران قیمت است و با عوارض جانبی بیشتری همراه است.

7 – بیماری های چشم : قوز قرنیه

 قوز قرنیه اختلالی است که به علت شکل نامناسب قرنیه به وجود می‌‌آید و از متمرکز شدن صحیح نور روی قرنیه جلوگیری می‌کند. در اختلال قوز قرنیه، قرنیه که به طور طبیعی حالت گرد دارد نازک می‌شود و انحنای افزایش پیدا می‌‌کند و باعث حساسیت بیشتر به نور و تاری دید خواهد شد.

 علل بروز قوز قرنیه

متاسفانه هنوز علت بروز قوز ‌قرنیه مشخص نیست اما متخصصان دلایل متعددی را برای این اختلال بیان کرده‌اند که برخی از آنها عبارتند از: بیماری‌هایی که از قبل وجود داشته‌اند، وراثت، آلرژی و مالیدن چشم. قوز قرنیه اختلالی است که به آرامی پیشرفت می‌‌کند و معمولاً در اواخر دوران نوجوانی و اوایل دوران بیست سالگی خود را نشان می‌دهد و طی مدت چندین سال پیشرفت می‌کند.

 علائم قوز قرنیه

 قوز قرنیه در مراحل اولیه می‌تواند باعث افزایش حساسیت به نور و تاری خفیف دید شود. با پیشرفت این بیماری در سن ۱۰ تا ۲۰ سالگی سطح بینایی بیشتر دچار اختلال خواهد شد. مراقبت دقیق از چشم، مراجعه به چشم پزشک و ارزیابی سطح قرنیه توسط عکس برداری از قرنیه می‌تواند به تشخیص این اختلال کمک کند. علائم و نشانه‌های این اختلال به شرح زیر می‌باشند:
  • حساسیت به نور
  • دوبینی در یک چشم
  • گرفتگی و کشیدگی چشم
  • اختلال بینایی در همه جهات
  • کاهش بینایی در هنگام شب
  • مشاهده چندین تصویر مختلف در هنگام دیدن یک شی

درمان بیماری چشمی قوز قرنیه

قوز قرنیه در مراحل اولیه فقط یک آستیگماتیسم خفیف است که می‌‌توان به سادگی به درمان آن پرداخت:
  • استفاده از عینک یا لنز چشمی در اکثر موارد یک روش موثر برای درمان قوز قرنیه است.
  • لنز سخت نفوذ پذیر به گاز برای افرادی تجویز می‌شود که بیماری آنها پیشرفت کرده است. این نوع لنزها به کمک لایه نرم خارجی لنز با پوشش قرنیه به اصلاح بد شکلی آن کمک می‌کند.
  • انجام جراحی در درصد کمی از مواردی که لنز چشم می‌تواند باعث اصلاح این اختلال شود برای اصلاح شکل نامناسب چشم تجویز می‌گردد. عمل جراحی لیزر یک گزینه مناسب برای درمان قوز قرنیه نیست زیرا ریسک آسیب دیدگی بیشتر قرنیه را مطرح می‌کند.

8 – بیماری های چشم : التهاب مجموعه عنبیه

 لایه عروقی به یک لایه فیبروزی گفته می‌شود که از چشم محافظت می‌کند و نقش مهمی را در تغذیه و تبادل گازها ایفا می‌کند. لایه عروقی از سه بخش ساخته شده است که عبارت است از جسم مژگانی، عنبیه و مشیمیه. در صورتی که هر یک از این اجزا دچار التهاب شوند به این اختلال التهاب مجموعه عنبیه گفته خواهد شد. به طور کلی این اختلال به سه دسته تقسیم می‌‌شود که یکی از آنها یک بخش مختلف از ناحیه عروقی را درگیر می‌‌کنند.

 انواع التهاب مجموعه عنبیه

 التهاب مجموعه عنبیه شامل سه گروه است که به شرح زیر می‌باشند:

گروه اول : التهاب بخش جلویی

شایع‌ترین نوع التهاب مجموعه عنبیه است که حدود ۴۰ و ۷۰ درصد از موارد را به خود اختصاص داده است و بر روی عنبیه و بافت اطراف آن و جسم مژگانی تاثیر می‌گذارد. گاهی اوقات از التهاب بخش جلویی مجموعه عنبیه تحت عنوان التهاب عنبیه یاد می‌‌شود زیرا عنبیه بخشی از این ساختار است که معمولاً دچار التهاب می‌‌شود.

گروه دوم : التهاب بخش میانی

یکی دیگر از قسمت‌های مجموعه عنبیه است و بخش پشتی جسم مژگانی و بخش بزرگی از شبکه را درگیر می‌‌کند. معمولاً این اختلال شیوع چندانی ندارد.

گروه سوم : التهاب بخش پشتی

یک نوع نادر از التهاب مجموعه عنبیه است و بخش پشتی چشم که مشیمیه نام دارد را درگیر می‌کند و می‌تواند بر عنبیه و عصب بینایی تاثیر بگذارد. درمان این نوع التهاب کار دشواری است و اغلب با کاهش پیشرونده بینایی ارتباط دارد.

علل بروز التهاب عنبیه

 در اکثر موارد التهاب مجموعه عنبیه دلایل مشخصی ندارد و معمولاً با یک طیف گسترده از سندرم‌ها و بیماری‌ها مرتبط است. این اختلال همچنین به علت واکنش طبیعی بدن به عفونت به وجود می‌‌آید در نیمی‌ از موارد التهاب شدید قسمت جلوی مجموعه عنبیه، هیچ گونه ارتباطی با سایر بیماری‌ها پیدا نمی‌شود. این موارد می‌‌تواند به علت آسیب دیدگی چشم به وجود بیایند.
بیماری چشمی التهاب عنبیه | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

 علائم التهاب عنبیه

 التهاب مجموعه عنبیه می‌تواند به صورت ناگهانی به صورت درد و قرمزی چشم به وجود بیاید و یا آنکه با درد و قرمزی خفیف خود را نشان دهد اما به تدریج باعث تاری دید خواهد شد. علائم و نشانه‌های این اختلال به شرح زیر می‌باشند:
  • تاری دید
  • قرمزی چشم
  • حساسیت به نور
  • احساس درد در چشم
  • احساس جسم شناور در چشم

درمان التهاب مجموعه عنبیه

 در صورتی که التهاب مجموعه عنبیه به طور صحیح درمان شود فرایند بهبودی شروع خواهد شد. برخی از روش‌های رایج برای درمان این اختلال به شرح زیر می‌باشند:
  • تجویز قطره چشمی به همراه داروی ضد التهاب می‌تواند به بهبود این اختلال کمک کند. ممکن است قطره چشمی به خوبی به قسمت پشت چشم نفوذ نکند و برای درمان التهاب عنبیه موثر نیست.
  • تزریق استروئید در قسمت پشت مجموعه عنبیه درمانی دردناک اما بسیار موثر است.
  • مصرف داروهای خوراکی استروئیدی، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن یا داروهای ضد متابولیسم می‌تواند به درمان این اختلال کمک کند. دز مورد نیاز برای نفوذ به درون مجموعه عنبیه و درمان التهاب آن اغلب با بروز عوارض جانبی در سایر نقاط بدن از قبیل بروز سندروم کوشینگ و آسیب دیدگی کبد، کلیه و استخوان همراه است.

9 – بیماری های چشم :  بیماری چشم دیابتی

بیماری چشم دیابتی یک بیماری پیچیده دیابتی است که یکی از علل اصلی نابینایی محسوب می‌شود. شایعترین نوع بیماری چشم دیابتی به اختلال رتینوپاتی دیابتی مربوط است و زمانی به وجود می‌‌آید که دیابت باعث آسیب دیدگی عروق خونی درون چشم می‌شود.

10 – بیماری های چشم :  خشکی چشم

 خشکی چشم زمانی به وجود می‌‌آید که چشم به طور صحیح به تولید اشک نپردازد. خشکی چشم انجام برخی از فعالیت‌ها از قبیل استفاده از کامپیوتر یا مطالعه کتاب برای مدت طولانی را دشوار میکند.

 11 – بیماری های چشم : دید پایین

دید پایین به این معنا است که حتی با استفاده مناسب از عینک یا لنز چشمی، انجام عمل جراحی و مصرف دارو، انجام دادن فعالیت‌های روزمره دشوار است خواندن ایمیل، خرید کردن، پخت و پز تماشای تلویزیون و خواندن مطالب می‌تواند به یک اقدام چالش برانگیز تبدیل شود. با این حال هنوز تعداد زیادی از افرادی که دیده پایینی دارند مسئولیت‌های کاری را بر عهده می‌گیرند.
اشتراک‌گذاری این مقاله:

.: آخرین نوشته‌ها :.

.: دنبال چه هستید؟ :.

دیدگاه‌های شما:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *