مركز خدمات بالینی ، مراقبتی و آموزشی در منزل پارسیان مهرپرور تحت نظارت مستقیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

  • info@mehrparvar.com
  • 021-44442410
عفونت ادراری در سالمندان| مرکز پارسیان مهرپرور

عفونت ادراری در سالمندان : 5 علت و آنتی بیوتیک درمان عفونت ادراری + درمان خانگی

عفونت ادراری در سالمندان (UTIs) یک مشکل رایج به ویژه در میان افراد مسن است. عفونت ادراری در صورت عدم درمان می‌تواند منجر به عوارض سلامتی قابل توجهی شود. در سالمندان، عفونت ادراری، با علایمی همچون درد، سوزش، و تکرار ادرار آغاز می‌شود. اما باید توجه داشت که بعضی از سالمندان مبتلا به بیماری‌های مغزی مثل زوال عقل هستند که می‌تواند به علایم اضافی نظیر گیجی و سردرگمی منجر شود. در این مقاله، علل، علائم، تشخیص، پیشگیری و گزینه‌های درمانی UTI در سالمندان را بررسی می‌کنیم. با درک این جنبه‌ها، می‌توانیم بهتر از سلامت و رفاه سالمندان خود محافظت کنیم.

عفونت ادراری چیست؟

از جمله شایع ترین عفونت ها که به دلیل باکتری ایجاد می‌شوند، عفونت ادراری می‌باشد، با اینکه همه کودکان، نوجوانان، خانم ها و آقایان در معرض این بیماری قرار دارند اما خانم ها از آقایون خطر بیشتری نسبت به ابتلا به عفونت ادراری هستند. عفونت در هر قسمت از دستگاه ادراری می‌تواند وجود داشته باشد، دستگاه ادراری شامل کلیه ها، حالبها، مثانه و مجرای خروجی مثانه می‌باشد. با این حال بیشتر عفونت شامل قسمت‌های پایین تر یعنی مثانه و مجرای ادرار است.

علائم عفونت ادراری در سالمندان چیست؟

هنگامی که یک سالمند علایم عمومی عفونت ادراری دارد، ممکن است نتواند به درستی اطلاعات به پزشک ارائه دهد، به ویژه اگر مشکلاتی مثل زوال عقل یا بیماری آلزایمر داشته باشد. علائمی مانند سردرگمی ممکن است مبهم باشند و به دلایل دیگری نیز بازگشت پیدا کنند. علایم عمومی عفونت ادراری در سالمندان شامل:

  • لرز
  • تکرار ادرار
  • درد در لگن
  • افزایش دما
  • ادرار با بوی غیرطبیعی
  • نیاز فوری به ادرار رفتن
  • سوزش مجرای ادراری در هنگام ادرار رفتن

عفونت ادراری سالمندان | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

علامت های غیر اختصاصی عفونت ادراری سالمندان

علائم مبهم عفونت ادراری شامل سردرگمی، اضطراب، خستگی، از دست دادن اشتها و … است و همیشه نمی‌تواند بخصوص در افراد مسن با درد و سوزش همراه باشد. بدبو شدن ادرار سالمندان، رنگ غیر طبیعی آن و وجود خون در ادرار از علائم دیگر هستند. کمردرد ناشی از عفونت‌های ادراری می‌تواند به این مفهوم باشد که عفونت به کلیه‌ها گسترش یافته است.

عفونت دستگاه ادراری در زنان

 عفونت دستگاه ادراری در زنان بیشتر از مردان است. اما عفونت محدود به مثانه می‌تواند دردناک و آزار دهنده باشد. اگر عفونت در کلیه ها باشد عواقب جدی می‌تواند به دنبال داشته باشد، اگر سالمند هنگام ادرار کردن دچار سوزش می‌شود و یا بدتر از آن دفع ادرار با لکه‌های خون همراه است، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید و آن را جدی بگیرید، چرا که ممکن است به عفونت دستگاه ادراری مبتلا شده باشد. هر قسمت از دستگاه ادراری که وظیفه فیلتر و حذف ضایعات بدن را به عهده دارد، این بیماری می‌تواند در آن رخ دهد. در زنان خطر ابتلا نسبت به مردان بیشتر است، از این بابت که دستگاه ادراری کوچکتر در خانم ها امکان تهاجم و تکثیر باکتری را افزایش داده است.

علت عفونت در سالمندان | مرکز پارسیان مهرپرور

در بسیاری از مواقع عفونت دستگاه ادراری بسیار جدی و خطرناک خواهد بود. حدود ۵۰ درصد از خانم‌ها دست‌ کم یکبار در طول زندگی عفونت دستگاه ادراری را تجربه می‌کنند، که خوشبختانه این عفونت‌ها با آنتی‌بیوتیک‌ها درمان می‌شوند.

شروع عفونت ادراری در سالمندان چگونه است؟

این نوع عفونت ها به دلیل حضور میکروب ها می‌باشد، به این شکل که این باکتری ها از طریق روده که در نزدیکی مهبل و مقعد قرار گرفته اند به سمت مثانه حرکت می‌کنند و اگر در این مرحله نیز در مان نشوند پس از آلوده کردن مثانه، کلیه ها را نیز درگیر می‌کنند. عفونت های دستگاه ادراری به دلیل عوامل مختلفی از جمله ضعف سیستم ایمنی، کمبودهای تغذیه ای، افزایش آسیب پذیری در برابر عفونت ها و استفاده از مداخلات پزشکی مانند کاتترهای ادراری در بین سالمندان شیوع بیشتری دارد. تحقیقات نشان می‌دهد که بروز عفونت‌های ادراری با افزایش سن، به‌ویژه پس از 65 سالگی، افزایش می‌یابد. غیرمعمول نیست که عفونت‌های ادراری منجر به بستری شدن در بیمارستان شود که منجر به بار بیشتر بر مراکز مراقبت‌های بهداشتی و تأثیر بر کیفیت زندگی سالمندان می‌شود.

چه عواملی خطر ابتلا به عفونت را افزایش می‌دهد؟

شیوع عفونت در بدن همیشه می‌تواند خطرات خاص خود را به همراه داشته باشد. اما عواملی هستند که می‌توانند در ابتلا به این بیماری به عنوان کاتالیزور و سرعت دهنده تاثیرگذار باشند. در ادامه به توضیح و بیان چند نمونه از این موارد می‌پردازیم که دارای اهمیت بیشتری هستند.

۱. جنسیت بیمار

همانطور که در بالا هم عنوان شد زنان بیشتر از مردان در معرض عفونت ادراری قرار دارند، این موضوع به دلیل شکل دستگاه ادراری زنان است که مجرای خروج ادرار آنها بسیار نزدیک به مقعد است. در نتیجه می‌توان گفت احتمال ورود باکتری ها به مثانه بیشتر شده و خطر ابتلا به این بیماری افزایش می‌باید.

 ۲. میزان فعالیت جنسی بیمار

در حدود ۷۵ تا ۹۰درصد از موارد عفونت ادراری، ناشی از روابط جنسی است. با توجه بیشتر به روابط جنسی، می‌توان با درصد بالایی از بروز این اختلال در مجاری ادراری جلوگیری کرد.

۳. مصرف قرص های ضد بارداری

قرص های ضد بارداری خود عاملی مهم در ابتلای زنان به این بیماری است. زنانی که به‌طور مداوم از قرص‌های ضد بارداری استفاده می‌کنند، بیشتر در معرض ابتلا به عفونت‌های ادراری قرار دارند.

۴. یائسگی

استروژن یکی از بخش هایی است که می‌تواند مانع بروز عفونت ادراری شود. اما در اثر یائسگی سطح آن در بدن کاهش می‌یابد. پس به صورت کلی می‌توان گفت از دیگر عوامل موثر در این بیماری کاهش سطح استروژن در دوران یائسگی می‌باشد.

عفونت | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

۵. شرایط پزشکی بیمار

 برخی شرایط پزشکی نیز احتمال ابتلا به این بیماری را تشدید می‌کنند! در زیر می‌توانید برخی از آنها را مشاهده کنید. این عوامل عبارتند از:

  1. دیابت
  2. بارداری
  3. سنگ کلیه
  4. عمل جراحی
  5. بی‌اختیاری روده
  6. مشکل در تخلیه مثانه به‌طور کامل
  7. بزرگ شدن پروستات و یا هر عامل دیگری که جریان ادرار را مسدود کند
  8. بی‌حرکت ماندن به مدت طولانی به دلیل شکستگی لگن و یا هرگونه عوارض پزشکی دیگر

درمان عفونت ادراری در زنان سالمند

موثرترین روش در درمان عفونت‌های دستگاه ادراری در سالمندان، استفاده از آنتی‌بیوتیک‌هاست که باید با دستور پزشک باشد. زنانی که از عفونت مثانه رنج می‌برند، باید بعد از تماس جنسی یک دوز آنتی‌بیوتیک مصرف کنند. در طول روز، زیاد مایعات بنوشید و مصرف مواد غذایی حاوی آنتی‌اکسیدان مانند گیلاس و گوجه‌فرنگی بسیار مفید است. اما داروی عفونت ادراری زنان چیست؟

نام آنتی بیوتیک برای عفونت ادراری

قوی ترین انتی بیوتیک برای عفونت ادراری چست؟ مهم است که برای تشخیص دقیق و درمان مناسب عفونت ادراری با یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی مشورت کنید. با این حال، انتخاب آنتی بیوتیک برای UTI ممکن است با توجه به عواملی مانند نوع باکتری، شدت عفونت و سابقه پزشکی فرد متفاوت باشد. آنتی بیوتیک عفونت ادراری مردان و زنان موارد زیر است.

  • گاهی اوقات در طول چند روز اول علاوه بر آنتی‌بیوتیک، فنازوپیریدین تجویز می‌شود تا به تسکین سوزش و رفع اضطرار ناشی از عفونت مثانه کمک کند. ممکن است استامینوفن (پاراستامول) نیز برای تب استفاده شود.
  • مترونیدازول معمولاً برای عفونت‌های دستگاه ادراری (UTIs) ناشی از باکتری‌های خاص تجویز می‌شود. این دارو اغلب برای باکتری‌های خاصی که دستگاه ادراری را آلوده می‌کنند یا برخی از گونه‌های باکتری‌های بی‌هوازی مؤثر است. 

درمان‌ خانگی عفونت ادراری در سالمندان

برای کاهش ناراحتی در دوران نقاهت پس از درمان عفونت کلیه شما می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

  1. استفاده از گرما : پدهای گرم را روی شکم، کمر و پهلوهای خود قرار دهید تا احساس فشار یا درد کاهش یابد.
  2. استفاده از داروهای مسکن: برای رفع ناراحتی‌ها یا تب از داروهای غیر آسپیرینی مسکن که حاوی استامینوفن (تایلنول و داروهای دیگر) هستند مطابق دستور پزشک یا داروهای تجویزی دیگر که وی برای شما تجویز کرده است استفاده کنید.
  3. سطح آب بدن را حفظ کنید: مقادیر زیادی مایعات بنوشید تا باکتری‌های از مجرای ادرار شما شسته شوند. از نوشیدن قهوه و الکل تا زمان رفع کامل عفونت خودداری کنید. این مواد می‌توانند نیازهای مکرر و سریع به دفع ادرار را تشدید کنند.

درمان گیاهی عفونت ادراری

استفاده از برخی مواد غذایی می‌تواند تا حدود زیادی به درمان عفونت ادراری کمک کند. این موارد شامل سرکه سیب، آب کرن بری، جوش شیرین، روغن درخت چای، زغال اخته و آناناس، می‌باشند. برخی دیگر از مواد گیاهی موثر در درمان عفونت ادراری :

مصرف اسانس آویشن

اسانس آویشن دارای قدرت آنتی باکتریال فوق العاده ای بوده که می‌تواند به پیشگیری از عود عفونت ادراری کمک نموده و ۲ قطره اسانس آویشن را بر روی یک حبه قند یا یک قاشق عسل چکانده و دو بار در روز می‌توانید این مقدار مصرف کرده، به عنوان مکمل هم می‌توانید از اسانس چوب گل رز و ملالوکا برای ماساژ زیر شکم استفاده نمایید.

میوه های مفید برای درمان عفونت ادراری

زغال اخته در صدر میوه‌های ضد عفونت ادراری قرار گرفته شده و پزشکان و محققان حوزه ی تغذیه این میوه‌های قرمز را بهترین سلاح برای حفاظت از مجاری ادراری دانسته اند که به خاطر این که حاوی خواص آنتی بیوتیکی و آنتی‌اکسیدانی بوده و این میوه‌های ریز حالت اسیدیته ی ادرار را بیشتر خواهد کرد. و به همین دلیل هر نوع باکتری را دفع کرده و از بین برنده ی باکتری‌ها بوده و قبل از آن نیز اجازه نخواهد داد که این عناصر مزاحم به بافت‌های مجاری ادراری بچسبد و درمان سریع تر انجام میگیرد.

آب پرتقال و آب لیمو ترش برای درمان عفونت

این میوه ها جزو میوه‌های سرشار از ویتامین C بوده و اگر به دنبال معجون سلامتی هستید صبح ها میزان آب دو عدد پرتقال را با آب نصف لیمو ترش ترکیب کنید و نوش جان کنید. این آبمیوه‌ی طبیعی سبب مقابله با عفونت ادراری شده و علاوه بر این آب پرتقال و لیمو ترش به تمیز شدن روده‌ها نیز کمک زیادی کرده.

درمان خانگی عفونت ادراری | مرکز پارسیان مهرپرور

پیشگیری از عفونت ادراری

با پیروی از این راهکارها و تغییرات ساده در روزمرگی خود می‌توانید بهبود سلامت مجاری ادراری خود را تجربه کنید و احتمال عفونت‌های مجاری ادراری را به حداقل برسانید. به یاد داشته باشید که پیشگیری بهتر از درمان است، بنابراین مراقب خود باشید و از سلامتی خود مراقبت کنید.

  1. هرگز دفع ادرار را با تأخیر انجام ندهید!
  2. ماهی و سویا را جایگزین گوشت قرمز کنید.
  3. همواره مراقب علائم اولیه عفونت ها باشید.
  4. برای سالمندان از لباس های زیر تنگ و با جنس نایلونی استفاده نکنید.
  5. هرگز از اسپری یا عطر زنانه برای خوشبو کردن دستگاه ادراری استفاده نکنید.
  6. فعالیت ورزشی حداقل روزی ۳۰ دقیقه و ۵ بار در هفته برای سالمندان بگنجانید.
  7. عمل شستن را از جلو به عقب انجام دهید تا باکتری ها وارد دستگاه ادراری نشوند.
  8. چای سبز به دلیل خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضد سرطانی، ایمنی را افزایش می‌دهد.
  9. در برنامه غذایی سالمندان منیزیم، کلسیم، روی، سلنیوم و ویتامین C، اسیدهای چرب امگا ۳ را بگنجانید.

سوال متداول علائم عفونت ادرار

  • آیا با افزایش سن احتمال ابتلا به این بیماری افزایش می‌یابد؟ بله، هر چه سن بالاتر رود، احتمال وقوع عفونت ادراری هم بالاتر می‌رود.
  • چه مواردی خطر ابتلا به عفونت ادراری در مردان را افزایش می‌دهد؟ سنگ مثانه، سنگ کلیه و استفاده از سوند می‌تواند موارد مهم تلقی شود.
  • علایم شایع عفونت ادرار در سالمندان چیست؟ سوزش، تکرر و بوی غیرطبیعی ادرار از علایمی است که در دوران سالمندی باید آن را جدی بگیرید.
  • بیماری‌هایی که عفونت ادراری را در سالمندان افزایش می‌دهد چیست؟ بیماری‌هایی از قبیل پارکینسون، آلزایمر که نیاز به رسیدگی برای تعویض لباس دارند، این بیماری بیشتر خودش را نشان می‌دهد.
  • با رعایت چه مواردی، احتمالا ابتلا به این بیماری را می‌شود کم کرد؟ خوردن مایعات، بهداشت ناحیه تناسلی، پرهیز از نگه داشتن ادرار و پرهیز از خوردن الکل و کافئین، تا حد زیادی این بیماری را دور می‌کند.

توصیه مهرپرور در خصوص سالمندان مبتلا عفونت

عفونت ادراری در سالمندان اگرچه ناراحت کننده است، ولی قابل درمان است و با رعایت بهداشت و نکاتی که ذکر شد قابل پیشگیری است، در صورت دیدن علائم این بیماری به پزشک متخصص مراجعه کنید. تیم پارسیان مهرپرور مفتخر است با ارائه خدمات نوین پرستاری، یعنی پرستاری در منزل، به کودکان، سالمندان و بیماران در منزل شما خدمت رسانی کند. همچنین می‌توانیم بگوییم تیم مجربی که در مرکز ما در حال فعالیت هستند از تجربه خوب و بالایی برخوردار هستند. به همین دلیل خود را به عنوان با سابقه ترین مرکز در امور پرستاری در منزل به شما معرفی می‌کنیم.