مركز خدمات بالینی ، مراقبتی و آموزشی در منزل پارسیان مهرپرور تحت نظارت مستقیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

  • info@mehrparvar.com
  • 021-44442410

کاهش مصرف مواد قندی و نشاسته ای – پرستار سالمند در منزل

کاهش مصرف مواد قندی و نشاسته ای – پرستار سالمند در منزل

در این مقاله به بررسی روش های کاهش مصرف مواد قندی و نشاسته ای – پرستار سالمند در منزل می پردازیم.
کاهش مصرف مواد قندی و نشاسته ای سبب کاهش وزن اضافی در سالمندان و همچنین افراد عادی می شود.مصرف مواد قندی و نشاسته ای مخصوصاً انواع فرآوری شده آن سبب می شود این مواد در بدن به سرعت تبدیل به قند بشوند. در رژیم غذایی ایرانی به نظر می رسد کاهش استفاده از این گونه مواد مشکل باشد ولی یافتن جایگزین های آنها می تواند به خانواده سالمند و پرستار سالمند کمک کند در رژیم غذایی سالمندان اصلاحات قابل توجه ایی را ایجاد کند. در این مقاله با هم بررسی می کنیم که چگونه می توان این مواد غذایی را از برنامه غذایی سالمندان حذف کرد.
جذب مواد قندی و نشاسته ای در بدن
در کربوهیدرات ها مواد قندی از جمله منابع مهم انرژی به شمار می آیند که بدن به آنها احتیاج دارد ، در صورتی که بدن به تمام انرژی های موجود در مواد غذایی احتیاج فوری نداشته باشد و نتواند آنها را بسوزاند امکان دارد آنها را به شکل قند در کبد و عضلات ذخیره کند.در صورتی که سالمندی بیش از آنچه احتیاج به مواد قندی دارد دریافت کند ،بدن آنرا به سلول های چربی تبدیل می کند تا از این مواد برای نیازهای بعدی استفاده کندو همین امر باعث می شود در صورت زیاده روی در هر وعده غذایی سالمند درگیر چاقی و اضافه وزن بشود.

 

 

کاهش مصرف مواد قندی و نشاسته ای – پرستار سالمند در منزل
کاهش مصرف مواد قندی و نشاسته ای – پرستار سالمند در منزل
چگونه مصرف مواد قندی و نشاسته ای را کاهش دهیم؟
در برنامه غذایی سالمند به روش های مختلف می توان مواد قندی و نشاسته ای را حذف کرد به طوری که سالمند فکر نکند که رژیم غذایی محدودی دارد ، در ادامه با این راهکارها بیشتر آشنا می شوید:

 

۱- محدودیت مصرف نان و غلات فرآوری شده
زمانی که صحبت از مواد نشاسته ای و قندی می کنیم همه به اولین موضوعی که فکر می کنند نان است، مصرف نان های امروزی به ویژه نان های سفید امکان دارد به دلیل فیبر کمی که دارند و منبع مواد قندی می باشند، میزان قند را افزایش می دهند و بیماری های مربوط به سوخت و ساز بدن و چاقی را افزایش می دهند.اصولاً قند موجود در این مواد فرآوری شده خیلی ناسالم تر از مواد قندی موجود در میوه ها و سبزیجات می باشد.از طرفی حذف نان و غلات فرآوری شده از برنامه غذایی سالمند یا هر فرد دیگری جزء سخت ترین کارها می باشد ولی در عین حال می تواند برای کسانی که بدنبال کم کردن وزن از طریق کاهش مصرف مواد قندی می باشند، بسیار مهم باشد.

 

به عنوان مثال سالمندان می توانند با متوقف کردن مصرف ساندویچ ها و غذاهای فوری و بسته بندی شده، کلوچه ها و بیسکویت ها از رژیم غذایی خود شروع کنند. در ادامه پرستار سالمند باید تلاش کند که از مواد غذایی که حاوی شکر می باشند در رژیم غذایی سالمند استفاده نکند. حذف نان از برنامه غذایی سالمند مرحله بعد می باشد.
۲- جایگزین کردن سبزیجات به جای مواد قندی و نشاسته ای
پرستار سالمند و خانواده سالمند می توانند در برنامه غذایی سالمند نمونه هایی از سبزیجات فاقد مواد قندی را جایگزین کنند که نیاز آنها را به نان برطرف کند.به عنوان مثال استفاده از کدو سبز خرد شده یا کدو تنبل له شده، خمیر مناسبی برای پاستا می باشند.گل کلم خمیر شده می تواند جایگزین بدون قند برای سیب زمینی پوره شده باشد و همچنین می تواند جایگزین خمیر پیتزا بشود.
۳- یافتن جایگزینی برای انواع آردها
پرستار سالمند می تواند به جای استفاده از آرد سفید از انواع آردها  که مقدار کمتری دارای مواد قندی و نشاسته ای می باشند بهره بگیرد. برخی از این آردها : آرد بادام ، آرد فندق ، آرد بلوط و آرد نارگیل می باشد. این اردها قابل تغییر و قابل انعطاف می باشند و در صورتی که فرد بخواهد از انواع این آردها می تواند در برنامه غذایی سالمند، برای تهیه جوجه سرخ شده و خمیر پیتزا، کلوچه و شیرینی استفاده کند.
۴- مصرف نوشیدنی های شیرین را محدود کنید:
بعد از حذف مواد قندی موضوع قابل اهمیت دیگر ، محدود کردن استفاده از نوشیدنی های شیرین می باشد ، نوشیدنی هایی که دارای قند هستند عبارتند از:

 

  • سودا
  • نوشابه های انرژی زا
  • چای سرد
  • نوشابه های حاوی میوه
  • نوشابه های مخصوص ورزشکاران

 

بهتر است بدانید که حتی نوشیدنی هایی که به نظر سالم می رسند، همچون آبمیوه ها هم امکان دارد حاوی مقدار زیادی شکر باشند.
همه انواع نوشیدنی هایی که حاوی مواد قندی چون شکر می باشد ناسالم می باشد و منجر به بروز مشکلات زیر می شوند:

 

 

در آخرین تحقیق در حوزه بیماری دیابت مشخص شده است که محققینی که نوشیدنی ها مانند غذاها باعث احساس سیری در سالمندان نمی شوند و سالمندی که مواد قندی را بصورت مایع موجود در نوشابه ها مصرف می کند امکان دارد متوجه قند زیاد در آن نوشیدنی هم نشود و احساس گرسنگی هم برطرف نشود.احساس گرسنگی پس از مصرف مواد قندی ممکن است منجر به پرخوری و اضافه وزن در سالمندان بشود. از آسان ترین راه ها برای حذف مواد قندی غیر ضروری در رژیم غذایی سالمندان ، حذف کامل نوشیدنی های دارای قندهای غیر طبیعی می باشد.
۵-  پیدا کردن جایگزین برای نوشیدنی های قندی:
یکی از نوشیدنی هایی که هیچ ماده قندی ندارد آب است اما روش های بسیار زیادی وجود دارد که میتوان آب را مزه دار کرد و به آن طعم داد، همچون آب های نشاط آور و هیجان آوری که حاوی شکر طبیعی می باشند و دارای ویتامین ها و مواد معدنی هم هستند. در صورتی که پرستار سالمند قطعات خرد شده میوه ها را در طول شب در ظرف آب قرار دهد، این گیاهان و میوه ها و سبزیجات می توانند مزه های خوبی را به آب اضافه کنند.

 

از میوه ها و سبزیجات زیر می توان بدین منظور استفاده کرد:
  • تکه های پرتقال
  • قطعات لیمو
  • گریپ فروت خرد شده
  • قطعات خیار
  • انواع توت ها
  • برگ نعناع
  • برگ ریحان
  • برگ گشنیز
  • برگ جعفری
  • اکلیل کوهی
ماندن این قطعات در آب میتواند سبب مزه دار شدن آب بشود، پس از آن می توانید آب را از صافی رد کنید و درون بطری نگه داری کنید  تا سالمند در طول روز بنوشد، این گونه نوشیدنی ها جایگزین خوشمزه ای برای نوشابه های حاوی قند می باشند.

 

 

 

مراقب سالمند در منزل
کاهش مصرف مواد قندی و نشاسته ای – پرستار سالمند در منزل

 

 

۶- پرهیز از مصرف غذاهای آماده و بسته بندی شده
مواد غذایی آماده اکثرا دارای آرد و شکر و مواد نشاسته ای همچون سیب زمینی و غلات می باشند.برای مصرف تین غذاها وسوسه نشوید مگر اینکه از منابع غذایی کامل مثل میوه ها و آجیل ها تهیه شده باشند.

 

۷- یافتن غذاهای دارای قند کم
پرستار سالمند بهتر است پس از کاهش دادن مواد قندی در رژیم غذایی سالمند بداند از چه غذاهایی می تواند به عنوان جایگزین بیشتر استفاده کند تا بدین شکل در برابر استفاده از غذاهای ناسالم مقاومت کنند.
  • بادام
  • فندق
  • گردو
  • پنیر
  • تخم مرغ آب پز
استفاده از تخم مرغ در رژیم غذایی سالمند به عنوان بخشی از یک صبحانه یا وعده سبک غذایی توصیه می شود. از آنجا که تخم مرغ قند کم و پروتئین زیادی دارد به سالمند کمک می کند که برای مدت بیشتری در روز احساس سیری داشته باشد. یک تحقیق چاپ شده در نشریه پژوهش راجع به مواد غذایی اعلام نمود که سالمندان مبتلا به چاقی که صبحانه ای مانند تخم مرغ آب پز می خورند، مواد قندی بسیار کمتری نسبت به سالمندانی که صبحانه آنها فاقد تخم مرغ آب پز است ، دریافت می کنند.
نکات مورد توجه افراد داری رژیم حاوی قند کم :
پرستار سالمند می تواند پروتئین بیشتری در رژیم غذایی سالمند بگنجاند:
از آنجا که برای اکثر افراد حذف کردن مواد قندی از رژیم غذایی به یک روش محبوب برای کاهش وزن تبدیل شده است، برخی موضوعات میتوانند این رژیم را آسانتر کنند همچون سفارش همبرگر یا ساندویچ بدون نان، یک راه ساده برای کاهش حجم زیاد مواد قندی یا نشاسته ای در یک وعده غذایی می باشد. همچنین می توان از برگ های کاهو یا سبزیجات به عنوان جایگزین نان استفاده کرد به طوری که مصرف آن راحت تر هم بشود.این روش دارای گزینه های دیگری نیز هست و در اکثر مواقع میتوان بسادگی مواد غذایی حاوی نشاسته و قند مثل سیب زمینی یا نان تست را حذف کرد و به جای آنها از سبزیجات استفاده نمود.

 

 

کاهش مصرف مواد قندی و نشاسته ای – پرستار سالمند در منزل
کاهش مصرف مواد قندی و نشاسته ای
مصرف لیموی بیشتر در کنار غذا
در کنار غذا به جای مصرف نوشیدنی های حاوی قند ، از آب با تکه ها یا برش های لیمو استفاده کنید ، زیرا لیمو طعم آب را بهتر می کند و هضم غذا را آسانتر می کند. اگر سالمند میل به مصرف نوشابه های حاوی قند زیاد دارد، شیرین کننده های کم قند می توانند مزه مناسبی به آب بدهند و همچون یک لیموناد کم قند.
اهمیت دادن به برچسب مواد غذایی :
بر روی مواد غذایی برچسب هایی حاوی تمام اطلاعات اساسی راجع به یک آن ماده غذایی وجود دارد و کار را برای افراد بسیار آسان می کنند که بدانند چه موادی وارد بدن آنها می شود. مطالعه این برچسب ها و مقایسه آنها با برنامه غذایی فاقد مواد قندی و نشاسته ای ، می تواند به سادگی بگوید که قند و نشاسته در کجا پنهان هستند.وقتی به برچسب یک بسته غذایی نگاه می کنید، باید به کلیه مواد قندی و نشاسته ای و همچنین مقدار فیبر آن دقت کنید چون این کار باعث می شود که متوجه میزان واقعی قند و نشاسته موجود در آن شوید. در صورتی که پرستار سالمند مواد قندی واقعی را با توصیه های موجود در رژیم غذایی مقایسه کند، میتواند اقدام به حذف آنها کند نمود و این کار وقتی آسانتر میشود که بداند چه غذاهایی مناسب تر می باشند تا در برنامه غذایی سالمند قرار دهد.

 

بیشتر بخوانید:

کاهش وزن در خانم های سالمند – پرستار برای سالمند خانم در منزل – بخش ۱

برچسب ها :
اشتراک گذاری :