مركز خدمات بالینی ، مراقبتی و آموزشی در منزل پارسیان مهرپرور تحت نظارت مستقیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

  • info@mehrparvar.com
  • 021-44442410
بیماری آرتروز زانو | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

بیماری آرتروز : اولین علائم آرتروز (اُستئوآرتریت)، بهترین دارو و درمان قطعی آرتروز

بیماری آرتروز یکی از شایع‌ترین مشکلات مفاصل در بین خانم‌ها و آقایان ایرانی است که البته در اکثر مواقع در سالمندی و سنین بالا بروز می‌کند. این عارضه ممکن است هر یک از مفاصل بدن را درگیر کند ولی شایعترین مفاصل درگیر آرتروز، مفصل ران، ستون فقرات، دست و زانو هستند. متداول ترین و ناتوان کننده ترین آرتروز، آرتروز زانو است. آرتروز باعث از بین رفتن غضروف مفصلی می‌شود. این بیماری غضروف مفصلی را به مرور زمان دچار تخریب می‌ کند. در نتیجه راه رفتن بیمار مشکل می‌شود. با آسیب غضروف، استخوان‌ها به طور مستقیم با هم تماس پیدا می‌کنند که به ایجاد درد شدید در بیمار منجر می‌شود.

این بیماری را نباید با پوکی استخوان اشتباه گرفت چرا که در پوکی استخوان، غضروف‌ها سالم هستند ولی خود استخوان ضعیف می‌شود. بنابراین احتمال شکنندگی استخوان ها هم بیشتر است. در ادامه این مطلب از سایت مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور ، با این بیماری و دلایل ایجاد آن بیشتر آشنا خواهیم شد.

بیماری آرتروز چیست ؟

التهاب و تورم مفاصل را «آرتریت» می‌گویند. این بیماری سبب بروز درد می‌شود و اغلب، حرکت مفاصل درگیر را محدود می‌کند. آرتریت انواع مختلفی دارد. استئوآرتریت (Osteoarthritis) یا آرتروز (Arthrose) شایع‌ترین نوع آن است. آرتروز بیماری بسیار شایعی است که در تمام مناطق جغرافیایی دیده می‌شود. به این بیماری، ساییدگی مفصل، ورم مفاصل و استخوان‌ها و آماس مفصلی‌ استخوانی هم گفته می‌شود. آرتروز یک بیماری تخریبی پیش ‌رونده در غضروف مفاصل است ولی علی‌رغم نام‌گذاری آن، یک بیماری التهابی نیست (بر خلاف روماتیسم مفصلی) چون التهاب در این بیماری یک عارضه ثانویه می‌باشد.

علائم اولیه ارتروز | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

فرق آرتروز و آرتریت چیست؟

  • آرتریت به التهاب مفاصل گفته می‌شود. این بیماری با درد، تورم، سفتی و داغی در مفاصل آسیب دیده، وجود دارد. آرتریت ممکن است با برخی مشکلات مانند آسیب دیدگی، عفونت، اختلالات متابولیکی، یک سیستم ایمنی فعال و حتی مشکلات ناشی از وزن اشتباه گرفته شود.
  • آرتروز یکی از انواع آرتریت است. آرتروز بیماری دیگری برای عارضه اوستئوآرتریت است که یک بیماری غیر التهابی در مفاصل است و طی آن غضروف مفاصل تخریب می‌شود. این بیماری تحلیل‌برنده در‌نتیجه آسیب‌دیدگی، افزایش سن و کشیدگی یا پارگی طولانی‌مدت غضروف در مفاصل بروز می‌کند و سبب ایجاد درد و سفتی مفاصل می‌شود.

علت آرتروز چیست؟

گاهی اوقات شدت آسیب‌های وارده به مفصل بیش از قدرت ترمیم بدن است و یا به عللی قدرت ترمیم بدن کاهش یافته و نمی‌تواند آسیب‌های معمولی را مرتبا ترمیم کند. در این موارد غضروف مفصلی بتدریج خرابتر می‌شود و این شروع آرتروز است. در ابتدا سطح غضروف ریش ریش و لایه لایه می‌شود. با هر آسیبی مقداری از روی غضروف برداشته می‌شود تا اینکه به تدریج کلفتی غضروف کم می‌شود. کم شدن کلفتی غضروف که در رادیولوژی بصورت کاهش فاصله مفصلی دیده می‌شود از علائم اولیه شروع ساییدگی مفصل است. علت ایجاد این بیماری هنوز به ‌طور واضح شناخته نشده است ولی چند عامل وجود دارد که می‌تواند زمینه ‌ساز ابتلا به آرتروز باشد:

1. سن

اول سن بالا است که این بیماری معمولا در افراد بالای ۴۰ سال و سالمندان دیده می‌شود. دوم جنسیت فرد است، چون آرتروز در خانم‌ها بیشتر از آقایان بروز می‌کند ولی دلیل آن هنوز به‌ درستی مشخص نشده است،مورد سوم ناهنجاری ‌های مادرزادی استخوانی و یا صدمه به مفصل است. آرتروز در ورزشکاران حرفه‌ای که مدام در معرض ضربه خوردن هستند بسیار شایع است مثلا در فوتبالیست‌ها. صدمات غیر ورزشی مثل تصادفات رانندگی هم زمینه را برای آرتروز فراهم می‌کند.

2. تاثیر چاقی در آرتروز

چاقی و اضافه وزن خطر ابتلا به آرتروز را بیشتر میکند.به ‌طور کلی هر چقدر وزن بالاتر باشد مفاصل بزرگ(مثل زانوها)باید بار و فشار بیشتری را تحمل کنند و در نتیجه خطر ابتلا به آرتروز در آنها بیشتر می‌شود. چاقی حتی احتمال به وجود آمدن آرتروز در دست‌ها را هم افزایش می‌دهد.

درمان بیماری آرتروز | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

اصلی‌ترین علائم بیماری آرتروز

آرتروز علائم زیادی دارد ولی ۳ علامت آن شایع‌تر و مشخص‌تر هستند:

  1. کاهش انعطاف پذیری: به‌همین دلیل بیماران مبتلا به آرتروز نمی‌توانند به‌ راحتی مفاصل خود را خم و راست کنند.
  2. درد در مفاصل: توصیه میکنیم کسانی که بیشتر از دو هفته چنین علایمی را در مفاصل خود دارند حتما به پزشک مراجعه کنند.
  3. خشکی پس از استراحت: به این معنی که گاهی وقتها زمانیکه مفصل به‌مدت طولانی بی‌حرکت مانده باشد و بخواهد فعالیت کند درد خواهد داشت.شاید دیده باشید که بیماران مبتلا به آرتروز زانو صبح‌ها که از خواب بیدار می‌شوند به سختی راه می‌روند اما بعد از مدتی کم‌کم راه رفتنشان به حالت عادی می‌شود.خشکی مفاصل بعد از یک دوره طولانی عدم ‌فعالیت بسیار شایع است ولی به ندرت بیشتر از نیم ساعت طول می‌کشد.

انواع آرتروز و علائم آن

آرتروز بیماری غیر التهابی مفصلی است و می‌تواند مفاصل مختلفی را درگیر کند. در ادامه به بخش‌های مختلفی از بدن که ممکن است با آرتروز درگیر شوند می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

۱. آرتروز گردن و نشانه های آرتروز گردن

آرتروز گردن، معمولا به علت افزایش سن و یا آسیب‌ها و ساییدگی‌ها در طول زمان ایجاد می‌شود. بیماری آرتروز گردن بسیار شایع است و افراد زیادی ممکن است به آن مبتلا شوند. نشانه ای آن به شرح زیر می‌باشد.

  • سردرد
  • راه رفتن به سختی
  • نشانه های آرتروز گردن
  • شنیدن صدا با تکان دادن سر
  • احساس ضعف در پاها و دستان
  • گرفتگی ماهیچه‌های گردن و شانه‌ها

دلایل ایجاد بیماری آرتروز گردن

از مشکلاتی که بر اثر استفاده از کامپیوتر و موبایل افراد را در گیر میکند ، آرتروز یا دیسک گردن است. ابتلا به آرتروز گردن دلایل مختلفی دارد. هنگامی که سر به صورت غیراستاندارد خم می‌شود و حتی زمانی که افراد انجام فعالیت روزمره را بدون رعایت مسائل پزشکی انجام می‌دهند بروز عارضه گردن درد و بیرون‌زدگی غضروف و حتی مفاصل ناحیه گردن آنها را گرفتار خواهد کرد. هنگام نگاه کردن به صفحه مانیتور به ازای هر ۱۵ درجه که افراد گردن خود را خم می‌کنند ۴ کیلو به وزن سر ۵ کیلوگرمی اضافه می‌شود که همین امر در دراز مدت باعث بروز آسیب های جدی به مهره‌های گردن و عضلات اسکلتی می‌شود.در اثر نگاه کردن غیر استاندارد به صفحه کامپیوتر دردهای عضلانی ایجاد می‌شود، گرفتگی عضلات، و کشیدگی رباط ها از آسیب‌های استفاده بیش از حد از رایانه، تلفن همراه و نشستن طولانی مدت پشت فرمان است.

اگر عضلات گردن ضعیف شود غضروف از بین می‌رود و این مشکل باعث بروز آرتروز و دیسک گردن می‌شود. به طور کلی نیرویی که بر دیسک و مفاصل گردن وارد می‌شود، اگر نامتعارف و بیش از حد استاندارد بوده این کار باعث بروز آسیب و مفاصل و غضروف می‌شود که برای درمان آن باید از پرستار سالمند بخواهید به سالمند کمک کند تمرینات کششی قدرتی را انجام دهد تا عضلات جلوی گردن و اطراف آن تقویت شود.

۲. آرتروز زانو و علائم آرتروز زانو

آرتروز زانو التهاب مفصل زانو است که در آن غضروف از بین رفته‌است. غضروف زانو آسیب می‌بیند و ساییدگی بین دو استخوان بالا می‌رود و التهاب ایجاد می‌شود (نه از نوع التهابی که در آرتریت می‌بینیم، به همین خاطر به این بیماری غیر التهابی می‌گوییم). غضروف یک بافت ارتجاعی است که مانند یک بالشتک ضربه‌گیر بین دو استخوان قرار می‌گیرد و اصطکاک را کاهش می‌دهد. بنابراین حرکت استخوان در محل مفصل بدون در و به سادگی اتفاق می‌افتد. اگر زانوی شما دچار آرتروز شود، علائم زیر را احساس خواهید کرد:

  • زانوی شما خالی می‌کند.
  • مفصل زانو خشک می‌شود.
  • راه رفتن برای شما سخت است.
  • درد زانوی شما وابسته به آب و هواست و ممکن است که بدتر و بهتر شود.
  • درد زانو به آهستگی بهبود پیدا می‌کند و احساس ناخوشی را برای شما باقی می‌گذارد.
  • ممکن است که از زانوی شما صداهایی شنیده‌شود. درواقع زانوی شما پر سر و صدا می‌شود.

بیماری آرتروز | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور ۳. آرتروز انگشتان دست

هنگامی که در مفاصل انگشتان آرتروز ایجاد شود، مفاصل ملتهب می‌شوند و حرکت در این مفاصل سخت‌تر اتفاق می‌افتد. در این مورد معمولا افراد احساس خشکی مفاصل و درد می‌کنند.

۴. بیماری آرتروز دست

استئوآرتروز دست یکی از بیماری‌های مفصلی دست است که در مفاصل دست التهاب ایجاد می‌شود و دست خشک و دردناک می‌گردد. معمولا آرتروز دست در سه محل اتفاق می‌افتد؛ از نشانه های آرتروز دست موارد زیر است:

  • مفصل میانی انگشتان
  • در یکی از مفاصل نزدیک به نوک انگشتان
  • ممکن است که دست شما ملتهب و قرمز شود.
  • قاعده‌ی انگشت شست در محل اتصال به مچ دست

5. بیماری آرتروز کمر

آرتروز کمر به التهاب و درد مفاصل موجود در ستون فقرات و یا مفاصل ساکروایلیاک گفته می‌شود، جایی که کمر به استخوان لگن متصل می‌شود. این حالت می‌تواند به علت‌های مختلفی مرتبط باشد. مثلا می‌تواند در اثر ساییدگی و آسیب به مهره‌ها و غضروف‌های بین مهره‌های ایجاد شده‌باشد. البته که عفونت‌ها، بیماری‌های خودایمنی و شرایط دیگر هم می‌توانند این بیماری را ایجاد کنند.

6. آرتروز لگن

آرتروز لگن التهاب و آسیب به غضرو‌ف‌های استخوان‌های لگن است. این بیماری یکی از بیماری‌های شایع است که می‌تواند با گذر زمان بسیار دردناک شود و احساس ناراحتی زیادی ایجاد کند. آرتروز لگن به طور مستقیم بر روی کیفیت زندگی بیمار تاثیر می‌گذارد و می‌تواند بسیاری از فعالیت‌های او را مختل کند. تشخیص به هنگام و درمان این بیماری اهمیت زیادی دارد.

آرتروز لگن | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

عوارض بیماری آرتروز

متأسفانه این بیماری با گذشت زمان بدتر می‌شود و هنوز درمان قطعی برای آن پیدا نشده است اما با کمک برخی روش‌های درمانی می‌توان دردی که در اثر این بیماری به وجودآمده را کم کرده و کیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشید.حدود یک سوم بیماران مبتلا به آرتروز امکان دارد دچار ناتوانی‌های شدیدی شوند. گاهی درد و ناراحتی مفصل آنقدر شدید می‌شود که بیمار نمی‌تواند از آن مفصل استفاده کند.

4 روش‌ برای کاهش درد در بیماران مبتلا به آرتروز

درمان‌های غیردارویی برای آرتروز شامل موارد زیر هستند :

1- گرما

گرم نگه داشتن مفصل مبتلا به آرتروز می‌تواند تا حدی درد ناشی از آن را کاهش دهد. گرما میتواند با استفاده از لباسهای ضخیم به دست آید و یا با استفاده از وسایلی مانند کیسه آب گرم یا حوله برقی.

2 -جراحی برای درمان بیماری آرتروز

در موارد بسیار شدید آرتروز جراحی تعویض مفصل توصیه می‌شود اما قبل از جراحی معمولا روش‌های مختلفی پیشنهاد می‌شود که تا حد امکان کار به جراحی ختم نشود که یکی از آنها استراحت دادن به مفصل دردناک است.بیمار باید در هر ساعت دست کم ده دقیقه به مفصل خود استراحت بدهد و سعی کند تاحد امکان فعالیت‌های بدنی خود را طوری تنظیم کند وانجام دهد که مفصل مبتلا کمتر فعال باشد.

3 -ورزش برای درمان بیماری آرتروز

روش دیگر ورزش است که باید حتما با نظارت و اجازه پزشک انجام شود تا مشکل مفصل تشدید نشود. ورزش‌های سبک و مفرح مثل پیاده‌روی و شنا بیشتر توصیه می‌شوند.با ورزش کردن،عضلات اطراف مفاصل تقویت شده و ثبات مفصل افزایش پیدا می‌کند.ورزش کردن نباید باعث بروز درد در مفصل شود.

بیماری آرتروز و درمان | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

4 -کاهش وزن برای درمان بیماری آرتروز

در افرادی که اضافه وزن دارند کم کردن وزن را باید حتما مدنظر داشته باشند.البته رژیم گرفتن و ورزش کردن برای کاهش وزن باید تحت نظر پزشک باشد.برای کم کردن درد در اثر آرتروز هم می‌توان از کیسه یخ استفاده کرد.در اغلب موارد پزشک برای بیمار داروهای ضد‌درد و ضد‌التهاب تجویز می‌کند که در کم شدن درد مفصل تاثیر دارد.

توصیه هایی برای بیماران مبتلا به آرتروز

مهم‌ترین نکته برای مبتلایان به آرتروز به ‌کارگیری روشهایی است که باعث کم شدن درد و ناراحتی‌شان شود. مثل تمام بیماری ‌های دیگر داشتن یک رژیم غذایی مناسب و سالم برای سالمندان مفید خواهد بود. باید به حد کافی مواد مورد نیاز بدن خود را از طریق غذا تامین کند به این دلیل که تغذیه سالمندان  به روش نامناسب بدن هم ضعیف ‌میشود و به تبع آن مقابله با بیماری ها دشوارتر می‌شود.

برای درمان بیماری آرتروز چه بخوریم؟

غذاهای مفید برای آرتروز زانو که می‌توان مصرف نمود، شامل موارد زیر است:

  • هویج
  • محصولات تهیه شده از سویا
  • جو دو سر، محصولات تهیه شده از گندم
  • غلات کامل مانند برنج قهوه‌ای، ارزن، جو، گندم، جوی دو سر
  • سبزیجات برگ سبز مانند جعفری، شاهی، کرفس ، کلم پیچ
  • ماهی‌های آب‌های سرد مانند ماهی آزاد ساردین، شاه ماهی

مواد غذایی مفید برای آرتروز | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

اگر پزشک داروی ضد درد تجویز کرده حتما سر وقت آن‌ را بخورید چون اگر درد شروع شود و بعد شما تازه مسکن مصرف کنید درد دیرتر و سخت‌تر کنترل می‌شود اما مصرف مرتب و طبق دستور پزشک باعث می‌شود شدت حملات درد کم شود. توصیه میکنیم از مفصل بیمار خود کمتر کار بکشید.اگر مفاصل انگشتان یک خانم مشکل دارد بهتر است از کیفی استفاده کند که روی شانه می‌افتد.

اگر دست شما مشکل دارد سعی کنید برای برداشتن اجسام از دست سالم خود بیشتر استفاده کنید تا فشار کمتری روی مفصل دردناک وارد شود.بیمارانی که در مفصل زانو یا ران دچار مشکل هستند بهتر است در صورت صلاح دید پزشک از عصا موقع راه ‌رفتن استفاده کنند.

سعی کنید بدنتان در هنگام راه رفتن یا نشستن،در وضعیت صحیحی قرار داشته باشد.آب درمانی،هم به‌عنوان ورزش و هم به‌عنوان عاملی جهت تصحیح وضعیت ایستادن و راه رفتن می‌تواند به شما کمک کند.پزشکتان شما را درباره وضعیت صحیح و غلط قرارگیری بدن راهنمایی میکند.

7 ریسک فاکتور موثر در ابتلا به بیماری آرتروز

برخی از عوامل خطر ابتلا به آرتروز قابل اصلاح هستند در حالی که برخی دیگر قابل اصلاح نیستند. عوامل خطر غیر قابل اصلاح آرتروز عبارتند از:

  •  سن: با افزایش سن خطر ابتلا به انواع مختلف آرتروز نیز افزایش می‌یابد.
  • اضافه وزن و چاقی: وزن بیش از حد به شروع و پیشرفت استئوآرتروز زانو منجر می‌شود.
  • آسیب‌های مفصلی: آسیب مفصلی می‌تواند به ایجاد استئوآرتروز در آن مفصل منجر شود.
  • شغل: برخی مشاغل که شامل خم شدن تکراری زانو و چمباتمه زدن است با استئوآرتروز زانو همراه است.
  • عفونت: بسیاری از عوامل میکروبی می‌توانند مفاصل را آلوده کرده و باعث ایجاد اشکال مختلف ورم مفاصل شوند.
  •  جنسیت: شیوع انواع آرتروز در زنان بیشتر است و ۶۰ درصد از افراد مبتلا به آرتروز زن هستند، اما نقرس در مردان نسبت به زنان شایع تر است.
  • عوامل ژنتیکی: ژن‌های خاصی با خطر بالای ابتلا به آرتروز مانند آرتروز روماتوئید (RA)، لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) و اسپوندیلیت انکیلوزین همراه هستند.

6 راهکار مقابله با آرتروز در سالمندان

آرتروز در سالمندان نباید بهانه ای برای خانه نشینی آنها باشد به همین دلیل در این مقاله سعی داریم راهکارهایی روزمره برای مقابله با این بیماری را به شما آموزش دهیم.

۱- تاثیر بازیهای ویدئویی بر آرتروز سالمندان

برخی کارشناسان، پیشنهاد میدهند، برخی بازیهای ویدئویی، ازپیاده روی سریع نیز، ممکن است بیشتر کالری سوزی  داشته باشند. بازیهایی در رشته های ورزشی مثل بوکس، تنیس، و بیسبال، همگی بعنوان ورزشهای با شدت متوسط می باشند. البته نه اینکه فرد حتما در زمین برود می‌تواند در جلوی تلویزیون خود در منزل با حرکات خود، بازی کند. برای لذت انعطاف، و بالا بردن محدوده حرکت سالمند در آرتروز، تلاش کنید که سالمند بازی های حفظ تعادل و تمرینات یوگا را انجام دهد.

۲ – تأثیر پیاده روی سالمند بر آرتروز

پیاده روی می‌تواند بدن سالمند را قابل انعطاف کند و ماهیچه ها را قوی نماید ، تحمل ورزش هایی که نیاز است  سالمند وزن خود را حفظ بکند برای سالمندان مبتلا به آرتروز بسیار خوب است ، پرستار سالمند می‌تواند به همراه سالمند در پارک به صورت روزانه قدم بزند و همزمان این کار  سبب  کاهش وزن سالمند نیز خواهد شد.

درمان بیماری ارتروز | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

۳- سالمند با نوه اش بازی کند

اگر سالمند  نوه و یا حتی بچه هایی در همسایگی دارد، زمانی را به آنها اختصاص دهد و با آنها بازی کند. سالمند باید تلاش کند تا حد امکان دراین بازی، فعالیت داشته باشد. سالمندانی  که دچار آرتروز در دستان خود می‌باشند، بازیهایی مانند معما و چیستان، بازیهای هنری و حتی مدیریت بازی بچه ها، باعث میشود تا هم یک فعالیت دوستانه، داشته باشند و هم به انگشتان آنها کمک خواهد کرد تا سرحال باشند. برای این کار، یک تاریخ تعیین کنید؛ بطور مثال چند بار در هفته.

۴- انجام برخی کارهای بیرون از منزل

چنانچه سالمند تحرک دارد میتواند برای خرید از سوپر مارکت نزدیک خانه، منزل را ترک کند و برای کاهش اضافه وزن خود، قدم زنان به خرید برود و موجب تقویت بدنش بشود.اگر سالمند در دست خود مبتلا به آرتروز می‌باشد برای حفاظت از دست خود، سبد را با بازوی خود حمل کند.

۵- سالمند با دوستان و همسالان خود بیرون برود

سالمندان می‌توانند بعضی از روزها به جای صرف غذا در رستوذان و یا منزل در یک پارک یا مرکز خرید بزرگ با دوستان ویا پرستار سالمند به پیاده روی بپردازند با این  روش ، هم به رژیم غذایی خود کمی‌استراحت داده اند و مزید بر اینکه این کار، باعث کاهش وزن سالمند هم می‌شود. کاهش حتی یک کیلوگرم از وزن، باعث کاهش درد آرتروز خواهد شد.

۶- سالمندان از پله ها استفاده کنند

به جز سالمندان مبتلا به آرتروز زانو و پوکی استخوان پیشرفته، بقیه سالمندان، میتوانند به جای آسانسور، از پله ها استفاده کنند( مشروط براینکه سالمند دچار بیماری های دیگری نباشد). برای سالمندان  مبتلا به آرتروز زانو و پوکی استخوان، اینکار باعث شدت درد (آرتروز) و خطر افتادن و شکستگی (پوکی استخوان)، در آنها خواهد شد.

درمان آرتروز | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

درمان قطعی آرتروز چیست؟

از آن جایی که هیچ درمان قطعی برای جلوگیری از آسیب های ناشی از آرتروز وجود ندارد، بعضی از روش ها به بهبود علائم کمک کرده و کارایی و پویایی را در مفاصل آسیب دیده حفظ می‌کنند. این اقدامات شامل:

1. تزریق برای درمان بیماری آرتروز

تزریقات مفصل مانند تزریق کورتیزون، تزریقات زیرپوستی میتواند در کاهش علائم ناشی از آرتروز زانو موثر باشد دو نوع تزریق وجود دارد:

  1. تزریق کورتیکواستروئید: این تزریق میتواند باعث کاهش علائم بیماری آرتروز مانند درد و التهاب در افراد بالای ۵۰ سال شود علاوه بر این مطالعات علمی انجام شده است که ارزیابی میکند که چه بیمارانی به این درمان نیاز دارد و کاهش درد تا چه مدت در بدن پایدار است. معمولا کورتیزون  برای کاهش درد به صورت موقت انجام میشود در بعضی از موارد بیماران این تزریق را برای به تعویق انداختن جراحی برای ماه ها و سال ها انجام میدهند کورتیزون برای کاهش درد تزریق میشود، اما نمیتواند باعث درمان  قطعی آرتروز زانو شود.
  2. تزریق زیرپوستی: این تزریق با استفاده از موادی انجام میشود که از اسید هیالورونیک ساخته شده است اسید هیالورونیک مایعی است که به صورت طبیعی توسط مفاصل ساخته میشود. این تزریق در چند مرحله در طول ۳ تا ۵ هفته انجام میشود.

2. بهترین داروی آرتروز

افرادی که علائم خفیف تا متوسطی را مشاهده می‌کنند، با مصرف داروی مسکنی همچون استامینوفن، دردشان کم می‌شود. البته توجه نماید حتما طبق دستورالعمل های پزشک پیش بروید؛ زیرا استفاده بیش از حد از این دارو، عوارض جانبی به همراه خواهد داشت و با سایر داروها تداخل پیدا خواهد کرد.

بهترین قرص درمان ارتروز | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور سایر داروهای درمان آرتروز به شرح زیر است:

  • مصرف مکمل های غذایی مانند (مصرف گلوکزامین و کندرویتین) می‌تواند برای تعدادی از بیماران موثر باشد اگر چه دوره مصرف این داروها تاریخ انقضا دارد.
  • قرص های مسکن بدون نارکوتیک شامل (استامینوفن، تایلنول) مصرف داروهای ضدالتهاب فاقد استروئید بدون تجویز پزشک می‌تواند برای درمان موثر باشد.
  • مصرف داروهای ضدالتهاب بدون استروئید قوی برای تعدادی از بیماران مفید است، اما مصرف طولانی مدت این داروها توصیه نمی‌شود.

3. فیزیوتراپی برای درمان آرتروز

مهم ترین و موثرترین راهکار درمانی و تسکین علائم آرتروز،  بکارگیری تکنیک فیزیوتراپی است. تمرینات کششی و تقویتی فیزیوتراپی می‌تواند وضعیت عضلات اطراف را بهبود بخشیده و از این طریق به تسکین علائم کمک می‌کند. فیزیوتراپی همچنین سبب افزایش تحریک مفصل زانو شده و انعطاف پذیری آن را بهبود می‌بخشد. از جمله روش هایی که به درمان آرتروز کمک می‌کنند عبارتند از :

  • اولتراسوند
  • اوزون تراپی
  • تحریک عصبی
  • هیدروتراپی یا آب درمانی
  • انجام تمرینات کششی و اصلاحی مخصوص

آیا بیماری آرتروز خطرناک است؟

آرتروز شاید خطر مرگ نداشته باشد اما می‌تواند به راحتی توانایی حرکتی را از فرد بگیرد. این بیماری قابل درمان نیست و راه‌کارهای موجود تنها به منظور کاهش سرعت پیشرفت آن هستند.

خلاصه مطلب بیماری آرتروز

بیماری آرتروز یک مشکل مزمن و پرخرجی است که تأثیرات جدی بر روی کیفیت زندگی افراد می‌گذارد. با شناخت علائم، علل و راه‌های درمان این بیماری، افراد می‌توانند بهبود وضعیت خود را تحقق بخشند و از درد و مشکلات حرکتی کمتری رنج ببرند.

پرسش‌های متداول

  1. آیا بیماری آرتروز به وراثت ارتباط دارد؟ بله، عوامل ژنتیکی نیز می‌توانند نقشی در بروز بیماری آرتروز داشته باشند.
  2. آیا برای کاهش خطر بروز آرتروز باید وزن کم کرد؟ بله، کاهش وزن در صورت لزوم می‌تواند به کاهش فشار بر روی مفاصل کمک کند.
  3. آیا بیماری آرتروز به بیماری‌های دیگر ارتباط دارد؟ بله، بیماری آرتروز ممکن است با بیماری‌های دیگر از جمله التهاب مفاصل مزمن ارتباط داشته باشد.
  4.  آیا بیماری آرتروز قابل درمان است؟ بله، بیماری آرتروز قابل درمان است. با درمان‌های مناسب و تغییرات در سبک زندگی، می‌توان وضعیت آرتروز را بهبود بخشید.
  5.  آیا تمرینات فیزیوتراپی برای همه افراد مناسب است؟ نه، تمرینات فیزیوتراپی باید تحت نظر یک فیزیوتراپیست متخصص انجام شوند و به توصیه پزشک انجام گیرند.

اگر به علائم بیماری آرتروز دچار شده‌اید، بهتر است که به پزشک مراجعه کرده و برنامه درمانی مناسب را با او مشاوره کنید. همچنین، با تغییرات در سبک زندگی و دنبال کردن راهنمایی‌های پزشکی، می‌توانید به بهبود وضعیت خود کمک کنید.