مركز خدمات بالینی ، مراقبتی و آموزشی در منزل پارسیان مهرپرور تحت نظارت مستقیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

  • info@mehrparvar.com
  • 021-44442410
عفونت خون در کودکان | مرکز پارسیان مهرپرور

عفونت خون در کودکان : علائم ، علل عفونت خون یا سپسیس (sepsis) +5 درمان خانگی

 بیماری عفونت خون یا سپسیس

عفونت خون در کودکان یا سپسیس یک بیماری جدی است که عامل آن باکتری می‌باشد. وضعیتی است که در آن بدن با یک عفونت جدی در جنگ است. تعریف علمی عفونت خون کمی تفاوت دارد ولی این تعریف برای توصیف باکتریمی، سپتیسمی و سپسیس نیز استفاده می‌شود. سپسیس یا عفونت خون موقعی اتفاق می‌افتد که باکتری در ریه، روده‌ها، مجاری ادراری و مثانه، سمی تولید می‌کند که به سیستم ایمنی بدن و ارگانها و بافتهای بدن، حمله می‌کند. این عفونت ممکن است منجر به مرگ در کودکان شود. آشنایی با این بیماری به شما کمک می‌کند از بروز آن پیشگیری کنید.

با هم مفاهیم زیر را بررسی می‌کنیم:

    • علل بروز عفونت خون در کودکان
    • نشانه های سپسیس یا عفونت خون
    • عفونت خون چگونه کودکان را تهدید میکند؟
    • نحوه تشخیص عفونت خون در کودکان
    • درمان عفونت خون در کودکان
    • 5 درمان خانگی و طبیعی عفونت خون در کودکان
    • روش های پیشگیری از عفونت خون

9 علت بروز عفونت خون در کودکان و نوزادان 

بیماری عفونت خون در کودکان زمانی بوجود می‌آید که باکتری عامل از یکی از اعضای بدن وارد خون شود. به حضور این باکتری در جریان خون سپتیسمی می‌گویند. سپتیسمی و سپسیس با تعاریف مشابه به‌کار می‌برند، این دو اصطلاح از نظر فنی متفاوت اند. بیماری سپتیسمی وجود باکتری در خون است. سپسیس ( sepsis ) حالت شدید عفونت خون است که در صورت عدم درمان می‌تواند منجر به مرگ شود. عفونت خون ریه‌، شکم و دستگاه ادراری را درگیر میکند. عفونت خون در کودکان بعد از ایجاد یک عفونت اولیه پیش می‌آید.

از مهم ترین دلایل ایجاد عفونت خون در کودکان موارد زیر است :

    1. سینه‌ پهلو
    2. عفونت‌های پوستی
    3.  نیش آلوده‌ی حشرات
    4. عفونت در ناحیه شکمی
    5. عفونت پس از کشیدن دندان
    6. عفونت کلیه یا دستگاه ادراری؛
    7. عفونت‌های ناشی از باکتری‌های مقاوم به دارو؛
    8. عفونت پس از زخم و پانسمان، قرار گرفتن زخم در معرض باکتری‌ها
    9. عفونت‌های بیمارستانی ناشی از کاتتر ( مورد استفاده در دیالیز و شیمی‌درمانی )

10 نشانه سپسیس یا علائم عفونت خون در کودکان

برخی از این نشانه‌ها ناشی از آنفولانزا یا سایر بیماری‌ها است. کودکی که در دوران نقاهت است یا به‌تازگی عمل جراحی شده، در صورت وجود نشانه‌های زیر به پزشک مراجعه کند.

    • زردی نوزادان
    • لتارژی در کودک
    • ناتوانی و سستی و بی ارادگی
    • تنفس سریع یا دیسترس تنفسی
    • کاهش تن صدا (مثل گرفتگی صدا)
    • بی اشتهایی و اشکال در غذا خوردن
    • آپنه در کودک (سیکلی که به مدت ۱۰ ثانیه تنفس نوزاد قطع میشود)
    • تب (بالای ۴/۱۰۰ درجه فارنهایت و ۳۸ درجه) یا گاهی پایین آمدن غیرطبیعی درجه حرارت بدن
    • تغییرات ریتم قلب یا تاکی کارد است (سپسیس زودرس) و یا برادی کارد است (سپسیس دیررس) و سپسیس معمولاً با شوک همراه است.

علائم عفونت خون در کودکان | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

در بیشتر اوقات، کودکان هیچ علامت یا نشانه ای از عفونت خون نشان نمی‌دهند. با این حال، مهمترین نشانه دمای بدن یا افزایش تب بالاتر از 38 درجه سانتی گراد است.

آیا عفونت خون در کودکان خطرناک است؟

عفونت خون چه زمانی خطرناک است؟ کودک مبتلا به سپسیس در وضعیت کم شدن فشار خون است که به آن شوک گفته می‌شود. شوک به دلیل سیستم‌های دفاعی بدن و یا مواد سمی که به وسیله عوامل عفونی به وجود می‌آیند حاصل می‌شود. این بیماری خطرناک اگر درمان نشود برروی کلیه‌ها، ریه‌ها، مغز و گوش اثرات خطرناکی میگذارد. عفونت خون در کودکان خطر بیشتری دارد زیرا سیستم ایمنی بدنشان به اندازه کافی رشد نکرده است. اگر درجه حرارت مقعدی شیرخوار و یا نوزاد شما ۴/۱۰۰ فارنهایت یا ۳۸ درجه سانتیگراد باشد و علائمی شبیه خواب آلودگی، کم اشتهایی و مشکل تنفسی داشته باشد، توصیه می‌کنیم که حتما به پزشک مراجعه شود.

در کودکان بزرگتر نشانه‌های: تب(دهانی) بالای ۵/۹۹ فارنهایت و یا ۵/۳۷ درجه سانتیگراد و همچنین خواب آلودگی، تحریک پذیری و شکایت از احساس گرما یا گرگرفتگی بسیار خطرناک است. در پزشکی اصطلاحی به نام FUO هست که به تبی گفته می‌شود که به ۳۸ درجه و بالاتر می‌رسد و بیش از ۱۴ روز طول می‌کشد. علت این تب‌ها معمولا در شرح حال کودکان بیمار، معاینات بالینی و آزمایشات آنها پیدا نمی‌شود. اماشایع‌ترین علت FUO در کودکان بیماری‌های عفونی، بیماری‌های روماتولوژی و بدخیمی‌ها هستند. از عفونت‌هایی که می‌توانند به صورت FUO ظاهر شوند، بیماری‌هایی مانند بروسلّوز، سایتومگال ویروس و انواع هپاتیت‌ها هستند.

نحوه تشخیص عفونت خون در کودکان در آزمایش

نحوه تشخیص عفونت خون در کودکان امری دشواری است. نشانه‌های بیماری سپسیس با خیلی از بیماری‌ها مشابه است. ممکن است والدین پس از قطع نشدن تب به پزشک مراجعه کنند. اگر علت تب مشخص نشد، آزمایش‌هایی از کودک گرفته می‌شود. اگر پزشک‌ پس از معاینه به عفونت خون مشکوک باشد، آزمایشات دقیق‌تری برای پیدا کردن علائم عفونت‌های باکتریایی انجام خواهد داد. سپتیسمی با آزمایش‌های زیر قابل تشخیص است:

    • آزمایش انعقاد خون (Clotting Factor)
    • آزمایش کشت خون (Blood Culture Testing)
    • پرتو ایکس از قفسه سینه (Chest X-Ray)
    • آزمایش سطح اکسیژن خون (Blood Oxygen Levels)
    • آزمایش شمارش سلول‌های خون (Complete Blood Count (CBC
    • آزمایش عملکرد کلیه و الکترولیت‌ها (CMP)
    • آزمایش ادرار از جمله آزمایش کشت ادرار (Urine Culture)

پزشک‌ ممکن است عملکرد کلیه، کبد و تعادل الکترولیت‌ها را نیز بررسی کند. اگر بر روی پوست کودک زخم وجود داشته باشد، ممکن است پزشک از ترشحات آن نمونه‌برداری کند تا نوع باکتری‌های موجود را شناسایی کند.

 CRP (C-Reactive Protein) در آزمایش خون نشانه چیست؟

این شاخص مربوط به پروتئین CRP است که توسط کبد تولید می‎‌شود. CRP می‌تواند یک علامت اختصاری عفونت خون در آزمایش باشد. زمانی که در بدن عفونت یا التهابی وجود داشته باشد، سطح این شاخص تغییر خواهد کرد. چنانچه سطح CRP در آزمایش خون در بازه نرمال قرار ندارد؛ حتما نیاز به بررسی بیشتر دارد.

درمان عفونت خون در کودکان

آیا عفونت خون در کودکان درمان دارد؟ کودکان مبتلا به سپسیس باید حداقل ۱۰ روز در بیمارستان بستری شوند و آنتی‌بیوتیک به آنها تزریق شود مخصوصا کودکانی که سن‌شان پایین است. خوب است بدانید همه بچه‌ها ممکن است به هر طریقی دچار سپسیس شوند و این بیماری در همه فصل‌ها شایع است.

    • گذاشتن ماسک روی دهان کودک برای دریافت اکسیژن و یا از طریق لوله ای از کنار بینی، به کودک اکسیژن داده می‌شود.
    • تجویز دارو برای کودک طبق نتایج تست‌ها، شامل آنتی بیوتیک‌هایی که از طریق وریدی داده می‌شوند. به محض اینکه جواب کشت خون، نوع باکتری را معلوم کرد، پزشک آنتی بیوتیک مخصوص آن باکتری را تجویز می‌کند.
    • تزریق سرم وریدی جهت افزایش حجم خون کودک
    • اگر نتایج آزمایشات، عفونت شکمی را نشان دهد، معمولا بوسیله سوزن یا جراحی خارج می‌شود.

مدت زمان درمان عفونت خون در کودکان

مدت زمان درمان عفونت خون در نوزادان و کودکان بسته به نوع و شدت عفونت خون و وضعیت کودک ممکن است از چند روز تا چند هفته متغیر باشد. همچنین استفاده صحیح و به ‌موقع از داروها و مصرف مقدار لازم دارو برای درمان عفونت خون در کودکان ضروری است.

5 درمان خانگی و طبیعی عفونت خون در کودکان

در ادامه مقاله روش‌های طبیعی و خانگی درمان عفونت خون را مطالعه کنید. توجه کنید که این درمان‌ها تنها در کنار درمان پزشک و به منظور تکمیل کردن درمان اصلی تاثیر گذار خواهند بود.

1- درمان خانگی عفونت خون با لیمو

لیمو یک درمان عالی در باکتری‌های عفونی می‌باشد. لیمو در کاهش خلط و درمان باکتری مولد خلط و بلغم موثر است. عفونت ایجاد شده را درمان میکند.

2 – اثر بی نظیر آلوئه ورا در درمان عفونت خون

از ژل داخل برگ آلوئه ورا استفاده کنید. ژل را جدا کنید و آن را روی بخش زخمی پوست بگذارید. اجازه دهید تمام طول شب روی زخم بماند و صبح بشویید. در صورت لزوم این کار را دو تا سه بار تکرار کنید.

توجه : می‌توانید از یک چهارم آب آلوئه ورا برای شستشوی زخم و دوری از عفونت خون استفاده کنید.

3 – درمان خانگی عفونت خون با زردچوبه

مقدار کافی آب و زردچوبه تازه را با هم ترکیب کنید تا خمیری شکل شود. پودر زردچوبه را با شیر گرم یا آب گرم ترکیب کنید و آن را بنوشید تا از شر باکتری‌های عفونی داخلی مثل رسپیراکتوری در امان باشید. از زردچوبه بعنوان داروی پیشگیری کننده از بیماری‌های عفونی استفاده میشود

4- درمان خانگی عفونت خون در کودکان : استفاده از سرکه سیب

به منظور درمان داخلی عفونت یک قاشق چایخوری سرکه را با چند قطره عسل را در یک فنجان آب گرم حل کنید و بنوشید. برای درمان عفونت خون دو بار در روز از این ترکیب بنوشید.

سرکه سیب و درمان عفونت خون | مرکز پارسیان مهرپرور

5 – درمان طبیعی عفونت بدن کودک : استفاده از سیر

یک حبه سیر را بجوید. 4 تا 5 حبه سیر عملکرد باکتری در بدن را خنثی میکند.با خیساندن چند حبه سیر در یک فنجان آب جوش به مدت ده دقیقه چای سیر درست کنید و روزانه یک یا دو بار آن را میل کنید.

پیشگیری از عفونت خون یا سپتیسمی

جهت جلوگیری از ابتلای کودکان به عفونت خون روش‌های زیر می‌تواند راهگشا باشد.

    • توجه به علائم عفونت در کودکان
    • دریافت واکسن‌های کودک در زمان مقرر
    • ضد عفونی و پانسمان صحیح زخم‌های کودک
    • به کودک آموزش دهید جوش‌ها و زخم‌هایش را نکند.

هر چقدر به موقع به نشانه‌ها توجه کنید شانس درمان عفونت خون در کودکان بیشتر است.

خلاصه مطالب عفونت خون یا بیماری سپسیس

عفونت در خون کودکان بسیار نادر است اما گاهی کودکان معصوم را گرفتار می‌کند. علت وجود عفونت در خون کودکان، ورود میکروب‌ها و ویروس‌ها به بدن کودکان است و گاه علل ژنتیکی دارد. باکتری‌ها در ریه، روده‌ها، مجاری ادراری و مثانه، سمی تولید می‌کنند که به سیستم ایمنی بدن و ارگانها و بافتهای بدن کودک، حمله می‌کند. در صورت تشخیص به موقع عفونت خون در کودکان آن را می‌‌توان با آنتی‌‌بیوتیک‌ درمان کرد.

با شناخت عوامل و علائم عفونت خون در کودکان و با پیشرفت علم و تکنولوژی امروزه می‌توان این بیماری را درمان کرد. ما در این مقاله برخی از درمان‌های طبیعی عفونت‌های خونی کودکان را معرفی کردیم تا در کنار درمان‌های نوین بتواند به کودکان مبتلا به سپسیس کمک کند.

آیا می‌دانید؟ عفونت خون یا بیماری سپسیس ؛ عامل مرگ ‌و میر کرونایی !

بیماری سپسیس عامل بیشترین مرگ مبتلایان به ویروس کرونا بوده است. این نوع عفونت خون از واکنش شدید سیستم ایمنی بدن ناشی می‌شود. این نوع نارسایی می‌تواند اندام‌هایی را از کار بیندازد و دستگاه گردش خون را مختل کند. این بیماری در بین افراد مسن، مبتلایان به بیماری‌های مزمن مانند دیابت یا سرطان، افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف و نوزادان کمتر از سه ماه شایع‌تر است.

از شما همراهان مرکز مهرپرور هم تقاضا داریم در صورت داشتن تجربه در مورد این بیماری، آن را به اشتراک بگذارید.