مركز خدمات بالینی ، مراقبتی و آموزشی در منزل پارسیان مهرپرور تحت نظارت مستقیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

  • info@mehrparvar.com
  • 021-44442410
مزایای ازدواج سالمندان | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

ازدواج سالمندان : علت ، اصول ، شرایط و ضرورت های ازدواج زنان سالمند و مردان سالمند

ضرورت ها، مزایا و معایب ازدواج در دوران سالمندی

ازدواج سالمندان در سنین کهنسالی ممکن است برای فرزندان آنان کمی ناملموس باشد اما سبب خواهد شد سالمند خانم و سالمند آقا در این سنین تنها نباشند و با داشتن مونس و همدم روحیه بهتری داشته باشند و  طول عمر بیشتری داشته باشند. سالمندان نیز مانند سایر افراد جامعه حق زندگی دارند، همچنین داشتن یک حامی، ارتباط و تعلقات عاطفی همواره به عنوان یک نیاز اجتماعی و انسانی برای افراد وجود داشته، بنابراین افراد به داشتن یک شریک در زندگی خود نیاز دارند. ازدواج مجدد در دوران سالمندی فواید و مضراتی دارد که در ادامه این مقاله از سایت مرکز پارسیان مهرپرور به این موضوعات می پردازیم.

مهمترین علت ازدواج سالمندان : پایان تنهایی

ازدواج در دوران جوانی و در دوران سالمندی دو مقوله جدا از هم می باشند. ازدواج در دوران سالمندی بیشتر به منظور رهایی از تنهایی و یافتن یک هم صحبت می باشد. تنهایی در سالمندانی که تحرک زیادی ندارند، بیشتر است زیرا هر چه سن افراد بیشتر می شود، سالمند کمتر میتواند از منزل بیرون برود و تعاملات اجتماعی اش هم کمتر خواهد شد و ساعات بیشتری را به تنهایی می گذراند. از آنجا که، فرزندان نیز ازدواج کرده‌اند یا در شهر دوری ساکن می باشند و ممکن است بدلیل مشغله کاری نتوانند زیاد به پدر یا مادر تنهای خود سر بزنند. در نتیجه تنهایی سالمند بیشتر می شود.

ازدواج سالمندان | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

مزایای ازدواج سالمندان

اگر سالمندان سرپا هستند و از هوشیاری و توانایی قابل ‌قبولی برخوردارند و می­ توانند از پس هم بر بیایند و یکدیگر را مراقبت و کمک کنند ازدواجشان بسیار خوب است. اگر نه میتوان برای مراقبت از آنان از حضور یک پرستار سالمند مشترک استفاده کرد. ازدواج سالمندان تا چند سال قبل در جامعه یک تابوی قوی محسوب می شد و خانواده ها گمان می کردند این افراد نیاز عاطفی، روحی و روانی، جنسی و… ندارند به همین دلیل مانع ازدواج آن ها می شدند و همین موضوع مشکلات زیادی را برای سالمندان ایجاد می کرد که مهمترین آن تنهاییشان بود. بطور خلاصه در ادامه برخی از مزایای ازدواج دوران سالمندی را بررسی می کنیم.

 کاهش تنهایی و افسردگی مردان و زنان سالمند

سالمندان آقایی که تنها می شوند عموماً از نظر عاطفی دچار بحران خواهند شد. مردان به حمایت بیشتری نیاز دارند و اغلب آنها بعد از فوت همسر طول عمرشان کوتاه می شوند زیرا فکر میکنند زندگی آنها نیز رو به اتمام است و انتظار مرگ را میکشند. این وضعیت امید به زندگی را در سالمندان آقا کاهش می دهد. افسردگی در سالمندان تنها به مراتب بیشتر از سالمندانی است که در کنار خود همدم یا پرستار دارند. اینگونه سالمندان کمتر به وضعیت و امور زندگیشان میرسند. حتی تغذیه  آنها هم تغییر میکند که تاثیر منفی روی سلامتی جسمیشان دارد. این مشکلات برای سالمندان خانمی که همسر خود را از دست داده اند بیشتر است. سالمندان خانم بعد از فوت همسرشان با افت درآمد نیز روبرو می شوند.

ازدواج سالمندان و افزایش امید به زندگی

اکثر سالمندان به دلیل برخی بیماری هایی که دچار میشوند در اغلب موارد دارو مصرف می کنند. افسردگی و کاهش امید به زندگی باعث میشود آنها داروها را نامرتب مصرف کنند یا اصلا استفاده نکنند که قطعا تبعات بدی در پی دارد. با ازدواج سالمند دغدغه فرزندان سالمند هم کاهش می یابد. کسی کنار پدر و مادر سالمندمان است و از او حفاظت میکند و در مواقع اضطراری اطلاع رسانی می کند. از طرفی داشتن یک همدم و همراه خوب برای سالمند نیز ایجاد انگیزه میکند. سالمند تنها شاید حوصله رفتن به پارک، مراسم مذهبی، دید و بازدید و… را نداشته باشد ولی داشتن همراه و یا پرستار سالمند تاثیر زیادی در روحیه سالمندان و انگیزه آنها دارد.

ازدواج مجدد سالمندان | مرکز خدمات پرستاری پارسیان مهرپرور

ازدواج مجدد سالمندان : افزایش ضریب امنیت روانی

خانم های سالمند تنها، بیشتر احتیاج به همراهی یک پشتیبان دارند . ازدواج یک نیاز غریزی و فطری می باشد. شاید در ظاهر نیازهای جسمانی و در ادامه نسل عامل پیوند زناشویی در طول تاریخ بوده باشد اما حس نیاز به یک همراه و همدل که بتوان در کلیه مسائل زندگی و غم ها و شادی ها با او همراه بود بیش از این نیاز عامل پیوند زناشویی و ازدواج زن و مرد بوده است. دوران سالمندی زمانی به یک کابوس و روزهای تکراری تبدیل می شود که همراه و همدمی نباشد تا در مواقع بیماری و احتیاج در کنارت باشد.

کاهش مشکلات جسمی سالمندان

برطرف کردن نیازهای عاطفی و سلامت جسمی و روحی می تواند پررنگ ترین انگیزه ازدواج های سالمندی باشد. چرا که هر فرد، در هر سنی، نیازمند مورد توجه بودن و محبت است، این درحالی ست که افرادی که تنها زندگی می کنند به دلیل عدم ارضای نیازهای عاطفی سیستم بدنیشان تضعیف می شود و رفته رفته موجب درماندگی و بیماری آنها خواهدشد و اینجاست که نقش یک همدم جلوه بیشتری پیدا می کند.

معایب ازدواج مجدد سالمندان

بررسی ها در مورد ازدواج سالمندان در آسایشگاه ها نشان داده است در درجه اول این ازدواج چون در سنین بالا و بین افراد باتجربه اتفاق می افتد هیچ ریسک و مشکلی ایجاد نمی کند و امری خداپسندانه می باشد. از طرف دیگر، با توجه به اینکه همه سالمندان چه آنها که با فرزندانشان هستند چه آنها که به دلایل مختلف فرزندانشان نمی تواند با آنها زندگی کند یا از آنها نگهداری کنند، تنهایی و نیاز به یک همراه را بیش از سایر مقاطع زندگی خود تجربه می کنند. در شرایطی که همسر فوت کرده باشد این نیاز تشدید می شود و ممکن است حتی استخدام یک پرستار شبانه روزی سالمند مشکلات نیز نتواند نیازهای سالمند را برطرف کند.

افزایش نیاز به مراقبت در سالمندان

تنها مشکل این است که برخی عنوان می کنند این است که در این سن هر دو طرف پیر هستند و به قول معروف به فردی نیاز دارند که خودشان را ضبط و ربط کند و در این شرایط نمی توانند بار یکی دیگر را هم به دوش بکشند. در حالی که همان طور که گفتم این نیاز فقط جسمانی نیست و همین که شما تصور می کنید فرد دیگری هم در خانه حضور دارد که در شرایط اضطرار می تواند به کمک سالمند بشتابد کافی است و در ضمن حضور این فرد باعث پر شدن خلاء عاطفی و افزایش روحیه و انگیزه می شود و برای نگهداری و مراقبت از سالمندان می شود از کمک یک پرستار سالمند مناسب استفاده کرد.

خلاصه مطلب ازدواج سالمندان

ازدواج مجدد سالمندان ، جلوی بسیاری از مشکلات آتی سالمندان شامل : احساس طرد شدگی از جامعه، احساس تنهایی، انزوا طلبی، پایین آمدن اعتماد به نفس، افسردگی و … را میگیرد؛ باید برای بهبود شرایط و رفع موانع این مسأله کوشید. باید رنگ و بوی تابو را از ازدواج مجدد این قشر اجتماعی زدود. باید وضعیت اجتماعی به گونه ای باشد که آنان بتوانند بدون دغدغه و ترس از طرد شدگی تصمیم بگیرند. ترویج و ترغیب ازدواج سالمندان باید به سمت متناسب سازی ازدواج سالمندان به لحاظ تفاوتهای سنی زوجین همراه باشد.