مركز خدمات بالینی ، مراقبتی و آموزشی در منزل پارسیان مهرپرور تحت نظارت مستقیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

  • info@mehrparvar.com
  • 021-44442410

سالمند آزاری – مراقبت از سالمندان

سالمند آزاری – مراقبت از سالمندان

در این مقاله به بررسی سالمند آزاری – مراقبت از سالمندان در منزل می پردازیم.
خشونت بر علیه جوانان ،  کودک آزاری  ، خشونت جنسی ، خودکشی  ، همسر آزاری ، همه اینها موضوعاتی می باشند که ممکن است بارها و بارها آنها را در مطبوعات خوانده باشیم یا در جامعه شنیده باشیم .
اکثر اندیشمندان و صاحب نظران علوم اجتماعی ، زنان و کودکان را قربانیان اصلی خشونت در خانواده می دانند و اما موضوع دیگری که همگان بدان کمتر توجه می کنند سالمند آزاری می باشد.
 متأسفانه سالمند آزاری به عنوان یک آسیب اجتماعی در طول چند دهه اخیر بسیار شایع شده است ….
تأثیراتی که این پدیده برسلامت سالمندان می گذارد ، می تواند بسیار ناگوار باشد ، زیرا علاوه بر مشکلات جسمی و روانی می تواند کارکرد اجتماعی سالمند را نیز مختل نماید .
مراقب سالمند سالم
سالمند آزاری – مراقبت از سالمند درمنزل
می توان سالمند آزاری را بدبن گونه تعریف کرد.
« هر عملی که آگاهانه یا نا آگاهانه در آن سالمند مورد آزار عاطفی ، جسمانی و بی توجهی قرار بگیرد و یا با تصاحب غیر قانونی اموالش استثمار شود سالمند آزاری تلقی می شود » .
خشونت نسبت به کهنسالان زمینه های مختلفی را دربر می گیرد از جمله می توان به خشونت جسمانی مانند تنبیه بدنی ، خشونت روانی مانند تحقیر و دشنام ، از میان بردن اعتماد به نفس ، سرزنش و … ، خشونت اقتصادی مانند در مضیقه مالی دائم قرار دادن سالمند و همچنین خشونت اجتماعی مانند انزوای اجتماعی و ممانعت از برقراری روابط اجتماعی و نیز خشونت جنسی نام برد .
بیشترین مقوله ای که در مورد سالمندان عمومیت دارد خشونت روانی در سالمندان  است . خشونت روانی شامل بی احترامی لفظی مداوم ، اذیت و آزار ، تهدید ، محرومیت فیزیکی ، مالی و منابع شخصی می باشد .
 تهدید های متداول مانند دوست نداشتن سالمند ، مورد پسند نبودن ، دشنام دادن ، تمسخر و استهزاء سالمند در جمع ، ممانعت از داشتن روابط اجتماعی  سالمند با دیگران ، بی توجه بودن نسبت به نیاز های جسمی ، اجتماعی و روانی سالمند ، همه خشونت روانی محسوب میشوند که سلامت روانی سالمند را به خطرمی اندازد و موجب بروز احساساتی منفی در سالمندان همانند : بی میلی نسبت به زندگی ، سرزنش خود،  نداشتن اعتماد به نفس و نگرش مثبت ، احساس نا امیدی و درماندگی ، ترس از مردم ، اضطراب ، احساس گناه ، احساس حقارت ، احساس عدم شایستگی و خود ارزشمندی و در نهایت کناره گیری سالمند از زندگی اجتماعی می شود .
از آنجا که نمی توان تعامل بین جسم و روان را نادیده گرفت و سلامت یکی در گرو سلامت و شادابی دیگری است  پس در نتیجه بیشتراین موارد نیز باعث ناراحتی های روانی میشوند که در نهایت منجر به بروز بیماری های جسمانی در سالمندان میشود و سلامت آنان را به خطرمی اندازد.
یکی از دلایلی که سبب بروز خشونت درباره سالمندان می شود مسائل و مشکلاتی است که در کهنسالی گریبانگیر سالمندان میشود .سالمندی به علت فرسایش طبیعی اندام ها باعث پیدایش ضعف در قوای جسمی می گردد که گاهاً موجب از کار افتادگی و در خانه سالمند می شود .
زمانی که سالمند از انجام کارهای روزمره وطبیعی خود که انتظار می رود هر فرد به تنهایی انجام دهد مثل رفتن به توالت ، استحمام و مراقبت از خود و … ناتوان می ماند باید از او مراقبت کرد واین مراقبت برای فرد مراقب سالمند ممکن است مشکل و فشارآور ( استرس زا ) باشد ودر نتیجه باعث آزار سالمند می شود.
بعضی از والدین از خشونت در جهت تربیت کودکان خود که آنها را نیز بسیار دوست دارند استفاده می کنند و این خود می تواند الگویی رفتاری برای کودکی باشد که درآینده با پدر یا مادر سالمند خود زندگی می کند یا ممکن است از آنها نگهداری کند.
نگهداری از سالمند درمنزل
دوران سالمندی – خشونت علیه سالمندان – پرستار سالمند
 کودکی که می بیند پدر و مادرش نسبت به والدین سالمند خود بی توجه هستند یا بی احترامی میکنند باید انتظار این را داشت که همان کودک نیز در آینده زمانی که به بزرگسالی رسید رفتار والدین خود را خواسته یا ناخواسته تکرار کند.
  از جمله روش هایی که برای کنترل و پیشگیری از سالمند آزاری می توان انجام داد پذیرش این واقعیت است که برای پیشگیری از آن موارد زیر لازم به انجام است:
۱-  آگاه سازی جامعه و خانواده هایی که دارای عضو سالمند هستند و اطلاع رسانی برای درک نیازمندیها و مقتضیات دوران پیری و آموزش در زمینه نحوه برخورد و رفتار با افراد مسن.
۲-  درمان سالمندان نیازمند و فراهم کردن امکانات بهداشتی و پزشکی برای آنان.
۳-  تشکیل انجمن حمایت از سالمندان با مشارکت خود آنان.
۴-  آموزش خانواده های دارای سالمند در مورد رعایت نکات ایمنی.
۵-  پر نمودن زندگی روزانه سالمندان با فعالیت های مفید در جهت ارتقاء عزت و اعتماد به نفس آنان.
معمولا در جامعه ما ، سالمندی همواره با مفاهیم خیر و برکت ، تجربه و دانایی مترادف است بنابراین وجود سالمند در هر خانه مایه افتخار و سربلندی می باشد.
پس ما بایستی با نگهداری این گنجینه های فرهنگی مانع از ایجاد آسیب اجتماعی سالمند آزاری در جامعه خود شویم  حفظ سالمندان چون حفظ شیشه ای می باشد که اگر رهایش کنی می شکند و اگر زیاد برآن فشار آوری باز هم می شکند . وظیفه ما است که حرمت سالمندان خود را نگه داشته وچراغ زندگی آنها را روشنی بخش راه آینده خود کنیم.
توجه کردن به سالمند ( پدر ومادر ) آنقدر مهم است که در قرآن کریم پس از ایمان به خداوند ، احسان و نیکی به پدر و مادر مطرح شده است . احسان به پدر ومادر به معنی ندادن آزار و اذیت آنان ، توجه به ایشان ، مورد احترام قرار دادن آنان، سرزنش نکردن آنان ومورد مسخره قرار ندادن و تمام مواردی که نفی خشونت علیه سالمندان را در بر می گیرد .

 

برچسب ها :
اشتراک گذاری :