مركز خدمات بالینی ، مراقبتی و آموزشی در منزل پارسیان مهرپرور تحت نظارت مستقیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

  • info@mehrparvar.com
  • 021-44442410

دیالیز سالمندان : 5 مورد از عوارض دیالیز افراد مسن که حتما باید بدانید (+3 بیماری)

دیالیز سالمندان هنگامی است که بزرگسالان نارسایی کلیه را تجربه می‌کنند و ممکن است مجبور به درمان دیالیز شوند. دیالیز که به عنوان درمان جایگزین کلیه شناخته می‌شود، حذف مواد زائد اضافی از خون است. پیش آگهی نارسایی کلیه بدون دیالیز برای سالمندان غیرممکن است و به عوامل مختلفی مانند سایر بیماری های زمینه ای بستگی دارد. به همین دلیل مهم است که با متخصصان پزشکی و عزیزان در مورد شروع درمان دیالیز یا حتی زمان پایان بالقوه آن مشورت کنید.

در این مقاله از سایت مرکز مهرپرور به بررسی ۵ مورد از عوارض دیالیز افراد مسن که حتما باید بدانید ، می‌پردازیم.  خطرات دیالیز در سالمندان بسیار بالاتر از اشخاص دیگر می‌باشد. هزینه های دیالیز در سال های اخیر باعث شده که علاوه بر مشکلات فیزیکی مشکلات روحی زیادی نیز گریبان گیر این دسته از جامعه شود. در ادامه می‌توانید ببینید که زمان مناسب برای دیالیز چه زمانی است. علاوه بر معرفی انواع دیالیز به عوارض آن و بیماری هایی که فرد دیالیزی به آن مبتلا می‌شود نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در ادامه به موارد زیر می‌پردازیم :

      • چرا کلیه ها به دیالیز نیاز دارند؟
      • زمان مناسب برای دیالیز چه زمانی است ؟
      • انواع دیالیز سالمندان
      • عوارض دیالیز در افراد مسن
      • بیماری های اختصاصی بیماران دیالیزی

چرا کلیه ها به دیالیز نیاز دارند؟

کلیه ها مواد زائد خون را تصفیه می‌کنند. دیالیز عملیاتی است که کار کلیه ها را انجام میدهد. این فرایند به بیماران کلیوی این امکان را می‌دهد، با اینکه دیگر کلیه هایشان به خوبی کار نمی‌کند، بتوانند زندگی خوب و مفیدی را بگذرانند. در واقع باید گفت دیالیز امری لازم و ضروری برای این دسته افراد است.

زمان مناسب برای دیالیز چه زمانی است ؟

زمانی که مواد زائد در بدن فرد بیمار زیاد شود ، فرد نیاز به انجام دیالیز پیدا می‌کنند. به طور معمول سطح مواد زائد معمولاً کم کم در بدن زیاد می‌شود. دو مورد از مهمترین مواد شیمیایی موجود در خون که در این زمان مورد اندازه گیری قرار می‌گیرند، کراتینین و اوره خون می‌باشند. اگر مقدار این دو ماده در خون فرد بالا برود ، نشان دهنده این است که :

  1. توانایی کلیه ها پایین آمده است.
  2. کلیه ها مواد زائد بدن را به خوبی نمی‌توانند تصفیه کنند.

انواع دیالیز سالمندان

دیالیز به صورت کلی دو نوع اصلی دارد:

  1. دیالیز خونی
  2. دیالیز صفاقی

در دیالیز خون یا همودیالیز برای خارج کردن مواد زائد و آب اضافی از بدن به وسیله دستگاه همودیالیز از یک نوع فیلتر خاص استفاده می‌کنند. در دیالیز صفاقی از مایعی که با یک لوله پلاستیکی در حفره شکم بیمار قرار داده می‌شود ، مواد زائد و آب اضافی از بدن خارج می‌شود.

دیالیز سالمندان|مرکز پارسیان مهرپرور

عوارض دیالیز در افراد مسن

یکی از عوارض دیالیز این است که باعث کاهش فشار خون میشود. در صورت مشاهده علائمی مثل موارد زیر بلافاصله به پزشک مراجعه شود:

  • تهوع
  • استفراغ
  • دلشوره
  • بی قراری
  • سرگیجه
  • رنگ پریدگی
  • گرفتگی عضلانی

در ادامه به توضیح بخشی از موارد عنوان شده می‌پردازیم.

۱- گرفتگی عضلات

گرفتگی عضلات در بین افراد دیالیزی اتفاق می‌افتد. که باید در صورت بروز گرفتگی عضلانی از کمپرس گرم و ماساژ عضلانی اندام مبتلا استفاده شود.

۲- خونریزی در دیالیز سالمندان

خونریزی در بیماران دیابتی بسیار خطرناک است چرا که روند بهبود بیماری های پوستی در آنها به شدت کند صورت میگیرد. مراقب باشید که بیماران دیابتی که دیالیز نیز می‌شوند خصوصا سالمندان دیالیزی دچار چنین مشکلاتی نشوند.

پیشگیری از خونریزی

به منظور پیشگیری از خونریزی به دلیل دریافت هپارین حین دیالیز به توصیه های زیر توجه نمایید :

  1. نظافت دندان ها : برای نظافت دندان ها از مسواک نرم استفاده شود.
  2. تراشیدن موهای زائد : از ریش تراش برقی استفاده شود تا پوست صدمه ای نبیند.
  3. برای کم کردن آسیب پوست در اثر خارش به علت تجمع سموم : ناخن ها کوتاه شود و از به کار بردن اجسام سخت برای خاراندن پوست خودداری شود.

۳- خشکی و خارش پوست

برای کم کردن خشکی پوست و خارش آن در سالمندان دیالیزی از صابون های معطر و حمام کردن زیاد خودداری شود.

نکته :  از صابون های مرطوب کننده جهت شستشوی پوست استفاده نمایید. از کرم ها و لوسیون ها جهت نرم و مرطوب کردن پوست استفاده نمایید.

دیالیز سالمندان|مرکز پارسیان مهرپرور

۴- خشک شدن لب ها

جهت جلوگیری خشک شدن لب ها در افراد دیالیزی به موارد زیر توجه نمایید :

  1. بعد از مصرف مواد غذایی دندان ها مسواک زده شوند.
  2. از قرار گرفتن در محیط های با درجه حرارت بالا خودداری شود.
  3. جهت مرطوب نگه داشتن لب ها توصیه می‌شود از قطعات یخ و یا پماد نرم کننده استفاده شود.
  4. دهان را با محلول سرکه رقیق شستشو دهید(برای کاهش بوی آمونیاک دهان و رفع حالت بی اشتهایی و تهوع و استفراغ).

۵- خستگی از دیالیز در سالمندان

راهکارهایی وجود دارد تا خستگی ناشی از دیالیز را کم کنیم برای این کار فعالیت ها و برنامه ورزشی در اول صبح انجام شود و دوره های استراحت در طی روز برنامه ریزی شوند. برای رفع بی خوابی اقداماتی مانند ؛ حمام با آب ولرم ، مصرف نوشیدنی های گرم، انجام فعالیت های سبک ، (پیاده روی یا قدم زدن در یک پارک ) در یک یا دو ساعت قبل از خواب ماساژ پشت و اندام ها مفید است.

بیماری های اختصاصی بیماران دیالیزی

در بیماران دیابتی موارد زیر به شدت اتفاق می‌افتد:

  1. افسردگی
  2. سوء تغذیه 
  3. افزایش فشار خون

۱- افسردگی

بیشترین شکایت روانی در سالمندان دیالیزی است که بسیار شایع است. افسردگی مهم‌ترین مشکل روانی است که در صورت عدم شناسایی به موقع یا درمان می‌تواند منجر به قطع دیالیز شود. در این صورت با مشکلات فیزیکی سنگینی دست و پنجه نرم خواهید کرد. از این رو باید مراقب شرایط روحی سالمندان دیالیزی باشید. چرا که اگر به مشکلات روحی دچار شوند به فیزیک خود نیز آسیب جدی وارد می‌کنند و خساراتی را به بار می‌آورند که جبران ناپذیر خواهد بود.

دیالیز سالمندان|مرکز پارسیان مهرپرور

مراقبت و پرستاری از سالمند در کل امری لازم است چه بسا به بیماری خاصی نیز دچار باشد. حفظ شرایط روحی به منزله ادامه حیات این بیماران است. از آنجا که در زندگی مدرن و زندگی ماشینی توان گذراندن وقت با بیماران سالمند برای ما کمتر محقق میشود ما به شما پیشنهاد میکنیم در صورت بروز چنین مشکلی از پرستار سالمند در منزل استفاده کنید. پارسیان مهرپرور با سالها تجربه در این زمینه توانسته رضایت افراد زیادی را در این دو دهه کسب کند و امیدوار است که بتواند به شما کمک کند تا در این امتحان نیز سربلند بیرون بیایید.

۲- سوء تغذیه در دیالیز سالمندان

سوء تغذیه یک مساله نسبتاً رایج در بیماران کلیوی است که به مدت طولانی دیالیز می‌شوند و تقریباً ۳/۱ بیماران همودیالیزی و دیالیز صفاقی دچار آن می‌شوند. سوء تغذیه می‌تواند ناشی از دریافت غذای کم، و یا افزایش از دست دادن پروتئین باشد. بعد و قبلا از به وجود آمدن چنین مشکلاتی مراقب باشید و عوامل بازدارنده و درمان کننده سوء تغذیه در سالمندان نیز بهره ببرید.

۳- افزایش فشار خون

متأسفانه افزایش فشار خون به عنوان علت اصلی بستری و مرگ و میر بیماران دیالیزی در نظر گرفته می‌شود. پس مراقب فشار خون در دیالیز سالمندان باشید.

خلاصه مطلب دیالیز سالمندان

زمانی که مواد زائد در بدن فرد بیمار زیاد شود ، فرد نیاز به انجام دیالیز پیدا می‌کنند. عوارض دیالیز در سالمندان متفاوت است. اما با این حال برای ادامه حیات فرد ، دیالیز برای افراد مسن توصیه می‌شود. اگر فرد بیمار توانایی خروج از منزل را نداشته باشد ، می‌تواند از دیالیز در خانه بهره مند شود. جهت مشاوره رایگان می‌توانید با مرکز ما تماس حاصل فرمایید. همچنین اگر شما در این زمینه تجربه ای دارید ، نظرتان را درباره این مقاله با ما به اشتراک گذارید.